Review: 100% YENTL

100% YENTL

100% YENTL is vanaf nu verkrijgbaar in de boekenhandel. Als je naar Pink Ambition hebt gekeken op VIJF, ken je sowieso Yentl Keuppens. Ze is mijn persoonlijke favoriet van de vier dames omdat ze volwassen, eerlijk en open overkomt. Yentl heeft ook mijn leeftijd, waardoor ik haar zie als een rolmodel. Je kent Yentl ook misschien als blogster voor Dexters.be (blog van Tania Dexters). Naast het bloggen ontwierp haar eigen kledingcollectie, Little Fortune by Yentl, voor ZEB. Naast dit alles besloot ze van een boek te schrijven. 100% YENTL neemt je mee in de wereld van een eetstoornis dat langzaam haar leven overnam.

Ik volg Yentl op Instagram en kon op deze manier meevolgen over de release datum van haar boek. Daar wou ik uiteraard heel graag een exemplaar van in mijn bezit hebben.
Toen Yentl  een post deelde om een door haar gesigneerd boek te kunnen ontvangen, schreef ik me meteen in. Hier reageerde ze enorm enthousiast op en stuurde me haar boek en lieve woorden op. Ik was razend benieuwd naar dit boek en begon diezelfde avond te lezen.

Vandaag deel ik mijn review over 100% YENTL. Lezen jullie mee? 

Review: 100% YENTL

Het verhaal :

Het verhaal zelf ga ik jullie natuurlijk niet vertellen, want dat zou een echte ‘spoiler alert’ situatie zijn. Een korte samenvatting wil ik wel geven:

Op jonge leeftijd was Yentl al verslaafd aan het idee om mager te zijn. Ze deed er alles aan om niet bij te komen, maar wel af te vallen. Ze moest en zou mager worden! Het werd een obsessie, maar dat wou ze eerst niet onder ogen zien. Haar leven veranderde drastisch… Ze werd meermaals opgenomen in het ziekenhuis, omdat haar gezondheid in levensgevaar was.

Uiteindelijk ging ze naar een opname in de hoop haar eetstoornis te kunnen verslagen. Na jarenlang vechten tegen de eetstoornis is ze er gelukkig bovenop geraakt en is ze bereid aan haar gezondheid te werken. Hiervoor werkt ze samen met een Personal Coach (dit kon je al zien in de afleveringen van Pink Ambition).

Mijn mening na het lezen van 100% YENTL :

Yentl’s boek is goed geschreven en leest vlot. Af en toe moest ik een traantje wegpinken, omdat er best emotionele stukken in voorkomen die je een krop in de keel bezorgen.

De presentatie van 100% YENTL vind ik mooi. Yentl verwerkte verschillende foto’s van haar jeugd in het boek. Ze gebruikt ook passende zinnen uit liedjes en quotes om haar gevoelens te uiten.
Aan het einde van het boek deelt Yentl de complimentjes dat ze gekregen heeft van haar vrienden. Je merkt dat ze enorm veel steun van haar omgeving krijgt en dat vind ik mooi.

Het boek is een aanrader voor iedereen!

Ik herken mezelf voor een deel in haar verhaal, want zelf heb ik ook gevochten tegen eetstoornissen. Van mijn eten wegsmijten, tot manieren zoeken om het eten mee te smokkelen naar mijn kamer en deze achteraf in de vuilbak te gooien. Regelmatig liep ik na het eten meteen naar de wc, ik hoef hier verder geen tekening bij te maken denk ik…

Toen deze eetstoornis begon, was ik maar 12 jaar. Tijdens de middagpauze at ik niets en ’s avond liep ik  naar het wc. Dat wil dus zeggen dat ik enkel mijn ontbijt écht op at.

Uiteindelijk verdween de eetstoornis, maar kwam enkele jaren geleden terug omdat ik begon met ‘gezond eten‘ en hier een echte obsessie van maakte. Van calorieën tellen en mezelf maar 1000 kcal per dag gunnen, naar vreetbuien. Het resultaat was dat ik veel te veel sportte (lees: cardio), nog minder wou eten en mijn vinger in m’n keel stak. En dat allemaal in de hoop op deze manier toch te kunnen vermageren.

Ik was duidelijk niet goed bezig en dat merkte ook mijn omgeving op. Pas sinds enkele maanden heb ik de afwisselende eetstoornis overwonnen en geniet ik weer van mijn eten. Eindelijk heb ik een balans tussen gezond en ongezond eten gevonden.

Als laatste nog even dit :

Bij deze wil ik Yentl bedanken voor het gesigneerde boek dat ik mocht ontvangen. Ik wens haar heel veel geluk met haar toekomst en hoop dat ze haar dromen blijft volgen en deze kan waarmaken. Yentl is een hele sterke vrouw en ik ben er zeker van dat ze veel mensen zal inspireren of zelfs onbewust zal helpen met haar verhaal en motiverende woorden. 

0 thoughts on “Review: 100% YENTL

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: