Review

De Koffieliefhebber

04/04/2017

De Koffieliefhebber is opgericht door Stijn van Schoonlandt. Hij heeft reeds sinds lange tijd een passie voor koffie en daarom besloot hij om er in 2014 volledig voor te gaan. Hij volgde verschillende opleidingen (o.a. Barista, koffiebranden) en zo startte hij in 2015 met De Koffieliefhebber. Hijzelf brandt de single-origine koffiebonen, die selectief uitgekozen worden, op ambachtelijke manier.

DSC_0182

Stijn had een andere droom om theesommelier te worden, daarom ging hij eind 2015 opnieuw een opleiding volgen. In 2016 behaalde hij zijn ‘ITMA theesommelier & Master Teablender‘ certificaat. Stijn blendt nu ook zijn eigen kwaliteitsvolle theeën en zo ontstond De Theeliefhebber. Zijn passie deelt hij met zijn vrouw, Leen, die hem bijstaat in de zaak.

Leen en Stijn delen hun passie graag met anderen, daarom organiseren ze regelmatig workshops, lezingen, proeverijen en organiseren ze events (zoals een event in samenwerking met Antoine by Patrick Aubrion). Hun doel is om je de ultieme koffie/ thee ervaring te laten beleven.


De Koffieliefhebber

DSC_0164

 

Koffie Colombia – La Cristalina

DSC_0065
Dit is een 100 % Arabica koffie.

Colombia komt op de 4de plaats van de grootste koffie producerende landen, ze produceren ook alleen maar Arabica koffie. Wat maakt de Colombiaanse koffie dan zo speciaal? Hij is rijk van smaak en gekenmerkt door een ‘volle body‘. “La Cristalina” is ontstaan in 2007 in de gemeente Guatica (provincie Risaralda). Bij het produceren van deze koffie, wordt er gestreefd naar het produceren van uiterst kwalitatieve koffies die hen zowel nationaal als internationale erkenning opleveren als een van de toonaangevende producenten in de speciality coffee scene. Hun aandacht voor het verbeteren van het telen en produceren van koffie laat hen dan ook toe om een welverdiende meerprijs te ontvangen voor hun kwalitatieve producten.
De koffies worden geteeld op 1500 à 1900 meter boven de zeespiegel op natuurlijke vulkanische ondergrond, welke bijdragen tot de unieke smaken van deze Colombiaanse koffie.

Mijn mening: 

Deze La Cristalina mocht ik uittesten van De Koffieliefhebber. Dit is mijn favoriete koffie van het moment. Hij is zacht, maar vol van smaak. En de geur? Die is gewoonweg heerlijk!


Koffie Costa Rica – Rio Jorco

DSC_0058
Deze “Rio Jorco Estate” uit Costa Rica is een aangename, licht zoete koffie met een lange nasmaak. Dit is wederom een 100% Arabica koffie. Costa Ricaanse koffies hebben vaak een citrustoets.

Deze koffie komt uit Tarrazu, dé koffie regio in Costa Rica. Bij het oogsten en de verwerking van de koffie, draait het allemaal rond ‘kwaliteit met passie‘. De koffieplantage wordt gerund door Luis en Jim Alfaro (website: klik hier) en ze hebben veel aandacht voor de natuur. Daarom omvat hun domein een deel oerwoud dat ze ongerept laten uit respect voor natuur en leefmilieu.

In 2012 werden ze beloond met een 3de plaats in de “Cup of Excellence wedstrijd”.

Mijn mening: 

Deze Rio Jorco Estate heb ik mogen testen van De Koffieliefhebber, en ik vind het een heerlijke koffie. De geur alleen al doet je wegdromen. Je ruikt en proeft de kwaliteit van deze koffie, geen wonder dat deze in het verleden een 3de plaats gewonnen heeft.


Koffie Nicaragua – Buenos Aires Maragogype

De Koffieliefhebber beschrijft Nicaragua koffie als “dé koning onder de koffies“. Deze koffie heeft een uiterst zachte, verfijnde smaak en is zeldzaam in zijn soort.
Het is opnieuw een 100% Arabica koffie. De koffie heeft een lange nasmaak en een volle body met een zoete toets.

Maragogype is één van de meest bekende van de arabica bonen. Deze bonen komen oorspronkelijk uit Maragogipe (Brazilië), maar ondertussen vind je Maragogype soorten ook in enkele andere landen waar ze arabica bonen telen.

Deze koffiebonen zijn afkomstig uit Finca Buenos Aires (in de Dipilto bergen van Buenos Aires, tegen de grens met Honduras). Het is een gebied waar enkel specialty coffees geproduceerd worden en dit vooral wegens het microklimaat dat daar heerst.

De koffieplanten worden geteeld op een zandbodem, op een hoogte van 1200 à 1700 meter. Maar ze worden wel in de schaduw gehouden, en de bodem en planten worden op een ecologische manier bemest. De planten van de Maragogype variëteit vragen extreem veel zorg en de opbrengst is jammer genoeg laag. In vele gebieden worden de oudere Maragogype struiken zelfs vervangen door andere variëteiten, waardoor deze variëteit alsmaar zeldzamer wordt . Dankzij zijn naam en faam blijft er vraag naar de Maragogype, daardoor zijn deze bonen wel duurder in aankoop.

De koffies uit deze plantages, namen ook deel aan de “Cup of Excellence competitie”. In 2005 behaalde het bedrijf met hun Maracaturra coffee zelfs de tweede plaats.


Koffie Colombia – Granja La Esperanza BIO

Granja La Esperanza is een biologische koffie van hoge kwaliteit. Het is een 100% Arabica koffig. De smaak is licht zoetig, bloemig en je vind ook enkele toetsen terug van citrus en zwarte bes.

Granja La Esperanza is een familiebedrijf, in de Del Cauca vallei (zuid-westen van Colombia), dat opgericht is in 1940. Zij houden zich bezig met het produceren en exporteren van groene koffiebonen.  Hier gebruiken ze de beste bewerkingstechnieken, waardoor de smaak van de koffieboon volledig tot zijn recht komt.


Koffie Nyeri, Kenya – Ndaroini

DSC_0179
Ndaroini is de nieuwste soort koffiebonen van De Koffieliefhebber. Houd hun website in het oog voor verdere informatie.De Theeliefhebber 

IMG_7053

Hieronder beschrijf ik de theesoorten die ik mocht testen van De Theeliefhebber: 

Citroengras Gember

DSC_0066
De thee bevat een combinatie van citroengras en gember, maar dat kon je natuurlijk wel al raden 🙂 . Deze thee is trouwens perfect voor wanneer je je ziek of verkouden voelt, de effecten van gember zijn goed voor het lichaam en helpen de alledaagse kwaaltjes te bestrijden.

Gember is namelijk goed voor:

  • maag, mild en darmen
  • het bevorderen van het transpireren, het bedwingen van matige koorts
  • het verdrijven van een verkoudheid of griep
  • problemen met luchtwegen
  • bij last van pijnlijke gewrichten of spieren (werkt kalmerend)
  • tot slot is het ook een zeer krachtige anti-oxidant

Samenstelling:
citroengras, gember

Mijn mening:
De combinatie van citroengras en gember zorgt voor een frisse smaak, deze thee is mijn persoonlijke favoriet.


Purple Rain

DSC_0177.jpg

De vanille en bloesems in deze thee zorgen voor een perfecte smaakcombinatie met de rooibos. Stijn heeft het “soms wat branderige van de rooibos” volledig weggewerkt.
Je kan de thee zowel warm als koud drinken.

Samenstelling:
bio rooibos, bio lavendel, bio kaasjeskruid, vanille etherische olie

Mijn mening: 
De thee heeft een zoete smaak dankzij de vanille. Ik vind hem echt lekker!


Kruidenthee Anti-Stress

DSC_0178
Deze kruidenthee is een heerlijke thee met citroensmaak. De kalmerende kruiden helpen je bij het ontspannen na een hectische dag.

Ingrediënten :

maretak, bonen, berkenbladeren, citroengras, brandnetel, sint-janskruid, ginkgoLaat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.