Voordelen van Yoga

Hey iedereen!
Zoals jullie misschien al weten, heeft yoga vele voordelen op je lichaam en geest. Daarom deel ik vandaag een artikel over de voordelen van yoga op je gezondheid, mentaal vermogen en fysiek. 

Voordelen van Yoga

Intro

Vele mensen linken yoga aan lenigheid, maar je hoeft helemaal niet lenig te zijn om met yoga te beginnen. Het helpt je net om leniger én sterker te worden, maar je moet wel geduld hebben met jezelf en je yogajourney.
Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik met yoga begonnen ben, na mijn uitleg krijg ik vaak hetzelfde antwoord: “Dat zou toch niets voor mij zijn, want ik ben te stijf/ ik zou dat toch niet kunnen/ enz.”. Dat vind ik jammer, want yoga is voor iedereen, geloof me! Het maakt echt niet uit wat je lichaamsbouw of -omvang is, hoe lenig of gespannen je bent.

Het hoofddoel van yoga is om een balans te creëren tussen je lichaam, geest en ziel.

De voordelen van yoga: 

Yoga en gezondheid

 • Het beoefenen van yoga zorgt voor meer energie en een vitaler gevoel, wat voor een positief resultaat zorgt in je sporttraining.
  In combinatie met een gezonder voedingspatroon, helpt yoga je lichaamsgewicht op peil te houden. De calorieverbranding en stressvermindering spelen hierbij een grote hoofdrol. Dit resulteert zich in je vertrouwen, want je voelt je beter in je vel.
 • Iemand met bepaalde lichamelijke klachten of aandoeningen heeft veel baat bij yoga: het verlaagt de bloeddruk en helpt om de symptomen van bv. astma en rugpijn te verlichten.
 • Daarnaast is het ook positief om het stresshormoon te verminderen. Zoals je weet heeft stress vele nadelen op je lichaam (denk maar aan burn-out, maagzweren, plotselinge pijntjes, hoofdpijn, …), dankzij yoga en meditatie kom je weer helemaal tot rust. Na de beoefening ervaar je een gevoel van ‘innerlijke rust’. Dit komt omdat je je aandacht gaat vestigen op de ademhaling en tegelijk je gedachten leegmaakt.

Yoga en fysiek

 • Eerst en vooral helpt yoga bij het creëeren van spieren (bovenbeen-, arm- rug- en buikspieren) en het versterken van de wervelkolom. De spieren helpen je bij het correct uitvoeren van iets uitdagendere houdingen. Dankzij de buik- en rugspieren ga je ook beter rechtop staan, je wordt je dan bewust van je houding en gaat deze automatisch verbeteren.
 • Daarnaast helpt yoga je om flexibeler te worden: hoe leniger je wordt, hoe dieper je kunt rekken in een bepaalde houding.
  Onthoudt wel dat lenigheid en kracht tijd nodig heeft, je wordt beter naarmate je yogajourney vordert.
 • Als laatste verbeteren de ademhalingsoefeningen je longcapaciteit, deze wordt groter wanneer je op een correcte manier in- en uitademt. Dit resulteert zich wederom in je sportprestaties en uithoudingsvermogen.
Voordelen van Yoga
#StopDropYoga @ Antwerpen Groenplaats

Yoga en je mentaal vermogen

 • Iemand met concentratieproblemen ervaart vele voordelen bij het beoefenen van yoga. Het helpt om je beter te focussen en te concentreren op een bepaald voorwerp/ onderwerp. Dat komt dankzij de verschillende ademhalingsoefeningen, ze leren je om aanwezig te blijven in het ‘hier en nu‘ terwijl je je focust op je ademhaling, en op het uitvoeren van de juiste houding.
 • Naast het concentratievermogen wordt ook je evenwichtsgevoel verbeterd. De verschillende evenwichtshoudingen helpen bij het verbeteren van je stabiliteit.
 • Een ander positief effect is dat je humeur er ook baat bij heeft, na een yoga sessie voel je je herladen en ben je in een betere stemming.
 • Mensen die stress hebben en/ of depressief zijn, voelen zich niet zo gelukkig. Dit komt omdat ze een tekort aan zuurstof krijgen in de hersenen. Het beoefenen van yoga helpt om de positieve effecten ervan te ervaren. De hersenen krijgen een zuurstofboost, en het ontspannende effect van yoga geeft je een innerlijke rust. Hierdoor voel je je op lange termijn beter.
 • Als laatste ga je ook anders naar de wereld kijken, je gaat je meer focussen op het positieve in plaats van op het negatieve. Je stelt je meer open voor nieuwe ontmoetingen en gebeurtenissen.

Voordelen van Yoga

Eigen ervaring

In 2015 belandde ik in een burn-out én depressie, met als gevolg dat ik minder en minder energie had, mijn sport- en yoga beoefening leden hieronder. Na een tijdje realiseerde ik me dat yoga een positief effect op mijn lichaam en geest had, zeker in deze situatie. In 2016 besloot ik om terug te starten met ‘de basics van yoga‘, deze hebben me veel geholpen met mijn yogajourney.

Ik heb het gevoel dat ik geëvolueerd bent op fysisch, maar ook op mentaal vlak: ik kan mezelf beter ontspannen, mijn lenigheid en kracht is er op vooruit gegaan, en ik heb minder last van rugpijn.
Ook durf ik mezelf meer uit te dagen om moeilijkere, maar haalbare, houdingen uit te voeren en om mijn angsten te overwinnen (bv. handstand).
Mijn gedachtegang is rustiger geworden en ik heb het gevoel dat ik bepaalde dingen gemakkelijker kan loslaten. Ook neem ik regelmatig tijd voor mezelf, mijn yogasessie, en de meditatie op het einde van zo een sessie. Nadien voel ik me herladen en stroomt er een gevoel van geluk en blijheid door mijn lichaam.

Geloof me maar wanneer ik je zeg dat ik écht uitkijk naar mijn yogamoment!


Bedankt voor het lezen van deze blogpost! Ik hoop dat jullie wat (bij)geleerd hebben over de positieve effecten en voordelen van yoga. Wie weet heb ik je zelfs kunnen overtuigen om ook met yoga te beginnen ☺️.

? Als je vragen hebt i.v.m. yoga, mag je mij altijd contacteren :
Stuur me een berichtje via InstagramFacebookE-mail of via onderstaande comments. 

Weetje: Deze blogpost schreef ik voor GYMJUNKIES.nl.

Wild Child - Voordelen van Yoga


Liefs,
Debby ♥

 

 

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: