Gastblogger Jana Six
Gastbloggers | Yoga

Gastblog: Jana’s Yogajourney

10/01/2018

Vandaag geen blogpost door mezelf, maar wel een leuke gastblog door één van mijn favoriete FitBelgians: Jana Six. Ongeveer een jaar geleden deelde deze fantastische meid al een gastblog over haar fitjourney. Sindsdien is ze enorm gegroeid in haar levensstijl en combineert ze dit met yoga. Ik vind het geweldig om te zien hoe Jana ook aan het groeien is op het gebied van yogahoudingen en ben blij dat ik haar hierin kan steunen. Omdat ik haar zo een motiverende en positieve meid vind vroeg ik haar of ze het zag zitten om een tweede gastblog te delen op Debbythechocoholic.com. Gelukkig stemde ze in en stelde ik enkele vragen op over yoga die ze in deze blogpost beantwoordt voor jullie. Lees je mee? 

Gastblog: Jana's Yogajourney - Fitlifesix

Gastblog: Jana’s Yogajourney

Waarom ben je begonnen met yoga?

Ik hou niet van stretchen maar vind dit wel belangrijk. Yoga leek mij een leuk alternatief. Ik wou graag flexibeler worden en ik hoopte dat yoga daarnaast ook zou helpen tegen te veel stress. Dit was zeker het geval. Tijdens de examens doe ik bijvoorbeeld veel vaker yoga omdat dit mij het meeste helpt tegen de stress.

Hoelang doe je ondertussen aan yoga?

Ongeveer een half jaar maar ik was niet altijd consistent. Hoe langer ik het doe, hoe leuker en belangrijker ik het vind en hoe regelmatiger ik het doe.

Wat is (momenteel) je favoriete yogahouding?

Kopstand. Ik had nooit verwacht dat ik dit zo snel zou kunnen. Opeens lukte het, veel sneller dan verwacht. Ik ben er zo fier op dat dit toch wel mijn favoriete houding is.

View this post on Instagram

I DID IT 🙆 Vandaag ben ik super trots want ik kon voor de eerste keer kopstand 😃 swipe om te zien hoe ik het deed 🙂 gisteren lukte het bijna waar ik al van schrok 😯 vandaag wou ik nog eens proberen en opeens gingen mijn benen in de lucht en ik kon zelfs super lang blijven staan 😮 progress zien en voelen doet zo goed en maakt me zo blij 😄 hoe langer ik yoga doe, hoe leuker ik het vind 😊 met veel dank aan @debby_the_chocoholic om mij te inspireren om met yoga te beginnen en mij te motiveren met haar yoga posts ☺️ welke dingen kan jij waarvan je dacht dat je ze nooit ging kunnen? 💕 #fitlifesix . #yogisinbloom #yoginionfire #yogisoftheworld #yogi4life #yogibeginner #yogisspreadsmiles #yogiselflove #yogisofig #yogiinprogress #yoginilove #yogifamily #yogicelebrationoflife #yogishavemorefun #yogisoninstagram #yogisonthego #yogitimes #yogisinspire #yogistrong #yogismiles #yogiesofinstagram #yogivibes #yogigirls #yogiplaytime #yogisbelikefacedownassup #yogiadventures #yogiswithheart #yogicurves #yogifit #yogispiration

A post shared by Healthy student Jana 🇧🇪 (@janasix) on

Welke yogavorm beoefen je?

Ik heb nu twee keer de beginner yoga challenge van Kinoyoga op YouTube afgerond. Tot nu toe heb ik enkel Ashtanga Yoga beoefend omdat die challenge deze yogavorm aanleert.

Ik wil zeker de andere vormen ook eens proberen maar het lijkt mij best om nu gewoon op Ashtanga te focussen. Zo kan ik mezelf eerst verbeteren en ik ben nu ook al zeker dat dit een yogavorm is waar ik veel plezier in heb.

Waar voer je je yogabeoefening uit en welke hulpmiddelen gebruik je? 

Ik heb helaas nog nooit een live yogales gevolgd en doe alles via YouTube. Debby raadde me de beginner yoga challenge van Kinoyoga en die heb ik dan ook afgerond. Ik heb ook nog een paar andere filmpjes van Kinoyoga gedaan. Ik hou van Kino’s manier van lesgeven en ga dus ook haar filmpjes blijven doen tot ik het beu ben of eens iets anders wil proberen.

Gastblog: Jana's Yogajourney - Fitlifesix

Merk je een verschil op fysiek en mentaal gebied? 

Zeker en vast. Op fysiek vlak ben ik leniger geworden, mijn balans wordt beter en ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam beter kan controleren.
Op mentaal vlak ben ik me veel meer bewust over mijn gevoelens. Het is alsof ik meer zoek naar een betekenis achter mijn gevoelens en ik beter kan aanvaarden hoe ik me voel. Als ik me bijvoorbeeld verdrietig voel, probeer ik dat gevoel te controleren en me af te vragen waarom ik me zo voel. Het lukt me nu beter om optimistisch te denken maar ook om te aanvaarden dat ik mij slecht voel. Iedereen voelt zich wel eens slecht. Ik leer het ook te aanvaarden dat niet elke yogasessie goed kan gaan en dat sommige poses nu eenmaal moeilijk zijn.
Als laatste leer ik ook mijn lichaam te aanvaarden zoals het is. Ik denk dat dit voor mij het moeilijkste is maar yoga helpt mij om positief te denken. Ik neem bijvoorbeeld soms mijn buik vast (het lichaamsdeel waar ik meest onzeker over ben) en herhaal een paar keer ‘Je bent oké’. Het klinkt misschien maar als iets stoms maar voor mij werkt het echt.

Wat heeft yoga je tot nu toe bijgeleerd?

Het heeft me geleerd dat het oké is om je slecht te voelen of dat niet alles altijd goed gaat en dat jij zelf als persoon gewoon oké bent. Veel draait ook gewoon om hoe je over jezelf denkt en hoe je staat tegenover gebeurtenissen rond je. Yoga heeft mij geleerd dat je je gedachten zelf kan beïnvloeden. Je kan je gedachten overnemen en proberen om een andere weg in te slaan, een weg met een positieve ingesteldheid waarin negatieve gevoelens ook welkom zijn en aanvaard worden. Dit klinkt misschien allemaal een beetje zweverig maar als je zelf yoga doet, zal je misschien begrijpen wat ik bedoel. Natuurlijk heeft yoga mij ook geleerd om een betere balans te krijgen, flexibeler te worden, mijn lichaam beter te controleren, om algemeen een betere houding te hebben en om in bepaalde poses te geraken maar volgens mij draait yoga vooral om het mentale.

Wat zijn jouw yogadoelen op termijn?

Ik zou graag nog veel meer ontdekken op zowel fysiek als mentaal vlak. Het lijkt me leuk om leniger te worden en nieuwe poses te oefenen. Daarnaast wil ik ook beter worden in dingen zoals aanvaarding van gevoelens, positief denken en gedachten controleren.

Gastblog: Jana's Yogajourney - Fitlifesix

Wie is je grootste inspiratie op het gebied van yoga?

Dat is sowieso Debby. Zij heeft mij geïnspireerd om met yoga te beginnen en ze motiveert me nog elke dag met haar yogaposts op Instagram. Ik ken nog niet heel veel yogi’s omdat ik nog een beginner ben. Er zijn er wel enkele vrouwen die ik ook heel inspirerend vind, zoals @erinkellyart, @rivkayoga en natuurlijk ook @kinoyoga waarvan ik mijn yogalessen op YouTube haal.
Debby is voor mij de meest inspirerende persoon omdat ze bereikbaar is. Ik praat af en toe met haar en op Instagram vertelt ze vaak ook over haar negatieve ervaringen wat het voor mij realistisch maakt. Daardoor krijg ik het gevoel dat ik ook goed bezig ben en dat mindere dagen normaal zijn.

Zou jij yoga aanraden aan anderen, zo ja, waarom?

Zeker weten! Je moet er wel voor openstaan. Ik begon aan yoga met het gedacht ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Ik verwachtte niet te veel zodat ik niet teleurgesteld kon worden en stond ook open voor meditatie en van die soort dingen. Sommige mensen zoals mijn vriend staan daar minder voor open en dan wordt het al moeilijker om yoga serieus te nemen. Ik vind dat je het gewoon een kans moet geven. Na een ongeveer een maand yoga beoefenen, ontdek je vanzelf wel of het iets voor jou is.

Gastblog: Jana's Yogajourney - Fitlifesix

Als laatste: welke quote past bij jouw yogajourney?

“Yoga is about clearing away whatever is in us that prevents our living in the most full and whole way. With yoga, we become aware of how and where we are restricted – in body, mind, and heart – and how gradually to open and release these blockages. As these blockages are cleared, our energy is freed. We start to feel more harmonious, more at one with ourselves. Our lives begin to flow – or we begin to flow more in our lives.” – Cybele Tomlinson

Gastblog: Jana's Yogajourney - Fitlifesix

Je kan Jana volgen


Liefs,
Debby ♥

Only registered users can comment.

  1. Yoga heb ik een paar keer gedaan, maar is helaas niets voor mij. Ik ben zo A-lenig als de pest. Ik voel mezelf een klein, dik, varkentje als ik hier aan mee doe. ik sla even over. misschien als ik wat meer in shape ben, ga ik het nog eens proberen.

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.