Vero, de nieuwe Instagram?
Life

Pas op voor Vero! Dit is waarom ik mijn account al na 5 dagen verwijderde

01/03/2018

Ik begrijp dat jullie je verward voelen bij het lezen van de titel van deze blogpost, want was ik niet die persoon dat enkele dagen geleden vol lof sprak over de nieuwe social media app ‘Vero, ‘de nieuwe Instagram’? Ja correct, maar sinds enkele dagen hoorde ik alleen maar negatieve dingen over deze applicatie en ben ik zelf wat onderzoek gaan doen. Wat ik te lezen kreeg was echt een eyeopener. Vandaar dat ik jullie wil waarschuwen, pas op voor Vero! Het is helemaal niet zo rooskleurig als je zou denken. Het was dus veel te mooi om waar te zijn…

Vero beloofd je een algoritme-vrij en chronologisch platform waarop jij kan bepalen wie wat te zien krijgt. Daarnaast kan je er letterlijk ALLES op delen. Deze twee waren de grote redenen dat ik besloot om een account aan te maken op Vero. Daarnaast voelde ik ook een soort van druk en verplichting om de app nu al te downloaden en me aan te melden op dit platform, want Vero kwam dan ook met de actie “De eerste 1 miljoen aanmeldingen hoeven niets te betalen, maar zij die nadien komen zullen jaarlijks een bedrag moeten betalen.“. De één spreekt van een kleine bijdrage, terwijl een ander beweerd dat het zal gaan om een hoog bedrag.

Pas op met Vero!
Dit bericht deelde ik vandaag op mijn Instastories na gisterenavond enkele uren onderzoek te doen naar de Vero App en de uitvinder.

Meer over Vero:

Vero is bedacht door de Libanese miljardair Ayman Hariri, zoon van een voormalig premier, die in 2005 vermoord werd. Hij ontwikkelde de app omdat hij problemen had met het privacy beleid van de meest bekende sociale netwerken. Omdat hij tegen de advertenties en het algoritme is, besloot hij om te werken aan “de perfecte opvolger” van Instagram en Facebook. Klinkt op zich goed, niet? 

Wist je dat de app al bestaat al sinds 2015, maar pas deze week echt ontplofte? In december stond Vero even op nummer 45 in de App Store, maar verdween redelijk snel uit de ranglijsten. Dat veranderde dus afgelopen week en nu staat de gratis app op nummer twee in de Apple store en op nummer één in de Google Play store.

Social Media gebruikers van over de hele wereld besloten om de app te downloaden en een account aan te maken. De eerste miljoen gebruikers zouden het platform gratis kunnen gebruiken, maar zij die zich pas nadien aanmelden zullen een jaarlijkse bijdrage moeten betalen. Die woorden geven je het gevoel dat je je zo snel mogelijk wilt aanmelden, want eerlijk, wie wilt er nu betalen voor een social media platform?

Nadelen van Vero

Doordat er in een korte tijd zoveel aanmeldingen zijn, ondervinden de servers van Vero veel problemen. Veel nieuwe accounts kunnen niet geverifieerd worden, wat dus wilt zeggen dat niet iedereen zich aangemeld krijgt op het platform. Eens je binnen bent krijg je inderdaad een Instagram-look-a-like te zien, maar iets overzichtelijker. Het nadeel is wel dat je moeilijk actief bezig kan zijn op de app, want je krijgt steeds te maken met een “server error“.

Daarnaast is het wéér de zoveelste die het probeert op te nemen tegen de “heerser der social media” Facebook. Zeggen de namen Ello en Peach je iets? Mij alleszins niet, maar toch zijn het enkele voorbeelden van applicaties die dachten dat ze Facebook van de troon konden stoten. De grote applicaties die het dan weer wel halen (Snapchat, Instagram,…) worden lekker overgenomen door Facebook. Zo zie je dus wie het hier voor het zeggen heeft… Facebook!

Ziet het er goed uit voor Vero?

Neen, op dit moment niet echt. Er haken veel gebruikers af, het systeem werkt niet zoals het hoort (wat ik dus verschrikkelijk vind, zeker omdat de app al 2,5 à 3 jaar bestaat) en daarnaast is de duistere geschiedenis van de oprichter/ miljardair Ayman Hariri boven water gekomen. Na het lezen van onderstaand verhaal moest ik toch even nadenken of ik zo iemand wil blijven steunen..

Oh, en dan heb je nog de terms of conditions waar je toch even van gaat slikken:

In accordance with your choice of the privacy settings offered by the Service, by posting or otherwise making available any User Content on or through the Service, you hereby grant, and you represent and warrant that you have all rights necessary to grant, to Vero a limited, royalty-free, sublicensable, transferable, perpetual, irrevocable, non-exclusive, worldwide license to use, reproduce, modify, publish, list information regarding, translate, distribute, syndicate, publicly perform, publicly display, make derivative works of, or otherwise use your User Content, including (without limitation) your name, voice, and/or likeness as it is contained within your User Content, in whole or in part, and in any form, media or technology, whether now known or hereafter developed.

Wablieft?! Ik dacht tot vandaag dat dit ook zo was bij Instagram en Facebook, maar achteraf gezien zijn zij toch iets beter wat betreft hun terms of conditions:

Instagram:

Facebook:

Wie is Ayman Hariri, de man achter Vero?

Ayman Hariri is dus geen helemaal tech-exploitant die vanuit Silicon Valley opereert, zoals veel andere app-ontwikkelaars. En zijn CV mag je gerust vergelijken met de glitches van de Vero-app, want naar verluidt zit deze vol duisternis.

In het verleden was Hariri de plaatsvervangend directeur van het familie- en miljardenbedrijf Oger, een Saudisch bouwbedrijf dat vorig jaar failliet ging. Dit bedrijf runde hij samen met zijn broer tot in september 2017.  Het bedrijf werd gesloten vanwege wanbeheer en dumpte duizenden onbetaalde migranten in het proces en liet ook nog een 3,5 miljoen dollar aan schulden achter. Say what?!

Werknemers leven in erbarmelijke omstandigheden

In augustus 2016 was er al een melding dat migrerende werknemers (vooral uit Pakistan en de Filipijnen) in dienst waren bij Oger. Vele van hun waren afhankelijk van hun baan om in het land te mogen blijven. Omdat Oger weigerde te betalen tijdens de Saoedische economische crisis, zaten deze mensen zonder voedsel, water of medische zorg en moesten ze in kleine slaapzalen vol kakkerlakken slapen. (mijn hart breekt!)

De regering bood de arbeiders gratis vluchten aan zodat ze konden terugkeren naar huis, maar velen moesten daar blijven en op een beloning wachten om op lange termijn te overleven en hun families te onderhouden.

Hariri bleef betalingen aan zijn werknemers achterhouden, zelfs wanneer de concurrerende bouwbedrijven hun achterstallige lonen begonnen terug te betalen. De Saudische minister van arbeid Mufrej al-Haqbani dreigde in 2016 ermee Oger voor de rechter te slepen, maar Oger is ondertussen failliet en ondertussen probeert Ayman Hariri een nieuw imperium op te zetten onder de vorm van Vero. Maar met zijn geschiedenis van het achterlaten van duizenden onbetaalde arbeiders in het stof, kunnen we echt vertrouwen op de ethiek achter deze “nieuwe Instagram”? Ik denk persoonlijk van niet. 


Oh, en dit moet je ook wel weten als je je account wilt verwijderen:

Daarnaast zijn er vraagtekens over hoe makkelijk je je Vero-account kunt verwijderen. Je moet namelijk een verzoek indienen, maar het is heel onduidelijk of het platform dan daadwerkelijk je account verwijdert. En daar komt bij dat zelfs als je je account hebt verwijderd, “sommige informatie” eigendom blijft van Vero. Denk dus nog maar even twee keer na voordat je Vero download. Voordat je het weet worden jouw foto’s straks geplaatst in een advertentie of wordt jouw stem gebruikt voor een commercial…

Hoe verwijder je je Vero-account?

Ga op je profiel staan en klik in de linkerhoek op het vraagtekentje. Dan kom je bij de Vero Support terecht en kan je ‘Delete my account‘ aanduiden. Je aanvraag wordt ingediend en wat later krijg je een bevestigingsmail dat je account “Permanently Deleted” is. Dat wilt dus zeggen dat er nog een volgende fase is waarin je account volledig verwijdert wordt door het Support team van Vero. Benieuwd hoe lang dit gaat duren, maar van zodra het rond is, ben ik wel van deze oplichterij verlost!

Pas op met Vero!


Dus bij deze wil ik mijn excuses aanbieden aan iedereen die dankzij mij een account heeft aangemaakt. Ik dacht dat het een nieuwe en leuke hype was, maar aan de andere kant wil ik ook eerlijk zijn naar jullie toe en jullie waarschuwen op basis van wat ik allemaal gehoord en gelezen heb.

Als je net zoals mij denk over dit alles, dan zou ik je aanraden om je account te verwijderen. 
Ben je toch benieuwd wat Vero te bieden heeft? Dan wens ik je veel succes met het opbouwen van jouw publiek en hoop ik dat deze nieuwe social media app aan je wensen blijft voldoen 🙂 (Ja, dat meen ik oprecht ook al is dit artikel niet bepaald positief). 

Only registered users can comment.

  1. Echt nog geen 10 minuten geleden las ik ook nog een artikel over waarom je het zou moeten verwijderen, gelijk even gedeeld op insta en zelf mijn account ook verwijdert voor zover dat kan… Zonde van de app want het concept is wel leuk…

  2. Tja dan ook nooit meer bij H&m en primark kopen en niet meer tanken of eens kijken bij welke maatschappij je je pensioen spaart.. dan heb ik het nog niet over de koffie die je drinkt en de bank waarbij je bankiert , zo las ik een stukje van chatlottelaw die de privacy vergeleek lees maar eens , valt allemaal wel mee hoor . Ieder moet natuurlijk zelf beslissen he!

  3. Oh jee. Bedankt voor de waarschuwing, ik had, om niets te missen, ook een account aangemaakt. Weinig gebruikt omdat de app steeds vastloopt of niet eens wil openen. Toch maar even goed nadenken of ik het wel wil blijven gebruiken dus.

  4. Jeetje wat heftig! Ik had me nog niet zo verdiept in vero, maar ik denk dat dat nu ook niet meer hoeft. Dank je wel voor het delen van je uitgebreide onderzoek!

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.