En toen haalde Facebook mijn Business Page down

En toen haalde Facebook mijn Business Page down

Hoi lieve lezers! Ik heb best wel een emotioneel weekend achter de rug en dat werd alleen maar erger toen ik gisteren probeerde in te loggen op mijn Facebook Page Debbythechocoholic. Ik zag dat ik geen rechten meer heb om deze pagina te bewerken, hoewel ik nog sta aangegeven als paginabeheerder. Wanneer ik me probeer aan te melden via de Page app, krijg ik een melding dat ik geen admin ben van deze pagina en zelf geen pagina’s beheer. Waarom haalde Facebook mijn Business Page down en brachten ze me hiervan niet op de hoogte?

Ik geraakte uiteraard in paniek wanneer ik dit zag, want ik dacht eerst dat iemand me gehacked had. Ondertussen is de ergste stress over, maar vandaag geraak ik ook niet op mijn pagina en daarom besloot ik om dit met jullie te delen. Als dit mij overkomt, kan dit ook bij jouw Page gebeuren!

En toen haalde Facebook mijn Business Page down…

… zomaar, zonder enig woordje uitleg. Het gekke is dat ik afgelopen vrijdag nog een blogpost gedeeld heb en geen enkel vermoeden had van wat er me te wachten stond.

En toen haalde Facebook mijn Business Page down - Debbythechocoholic

Hier zie je mijn pagina, maar ook dat ik als bezoeker terecht kom op Debbythechocoholic. Ik kan een bericht delen, maar deze wordt dan niet gepost onder mijn paginanaam, maar onder mijn privé account. De optie om te posten als Debbythechocoholic is helemaal verdwenen en ik kan niet aan mijn instellingen om bepaalde gegevens te wijzigen of na te kijken.

Zoals eerder vermeld werkt inloggen via de Page app ook niet omdat ik daar een melding krijg dat ik geen admin ben van deze pagina. Dit is echt verschrikkelijk, want ik kan mijn Facebook volgers niet op de hoogte brengen en wens uit de grond van mijn hart dat ik terug de toestemming krijg om mijn pagina te beheren.

Facebook Help centrum helpt niets.

Wanneer je een probleem hebt met Facebook, wordt je doorverwezen naar het hulpcentrum. Daar kunnen mensen hun vragen stellen in de hoop dat ze geholpen worden door Facebook Support. Zo ging ik op zoek naar mijn probleem en kwam ik terecht op een forum waar mensen 2 jaar geleden al sukkelde met dit probleem. Verschillende mensen vroegen om hulp, maar niemand werd geholpen.

Op internet las ik forums met soortgelijke onderwerpen en hoe Facebook er letterlijk niets aan doet. “They don’t care about their customers” is één van de vele reacties dat regelmatig terugkwam.

Daarnaast vind je nergens een telefoonnummer of e-mail adres om Facebook Support te contacteren. Hiermee wist ik genoeg: ik zou het zelf moeten uitzoeken. Op dat moment kon ik mijn haren wel uittrekken, zo boos dat ik was (en nog steeds ben!) op Facebook.

Noodkreet in Blogger groepen

En toen haalde Facebook mijn Business Page down - Debbythechocoholic

Als zijnde blogger zit ik in verschillende Facebook groepen om de medebloggers te steunen en mijn blogposts te delen. Gisteren postte ik voor de eerste keer een niet-blog gerelateerde post met de vraag of iemand hulp kon bieden of raad wist (let niet op de spelfouten aub, dat zag ik pas achteraf). Je weet maar nooit dat er iemand je situatie begrijpt of een oplossing heeft.

Bloggers taking care of each other

Gelukkig kreeg ik al snel reactie van mijn medebloggers met de mededeling dat ook zij last hebben gehad van dit probleem. Zonder enige uitleg haalde Facebook hun Business Page down… Enkele bloggers kregen deze al na enkele dagen terug in hun bezit, maar bij een ander iemand verdween haar Page zelfs uit de zoekopties. Haar pagina bestond gewoon niet meer en dat vond ze best wel eng, wat ik me perfect kan inbeelden. Na een tijdje kreeg ze haar pagina dan toch terug in haar bezit.

Iedereen blijft wel achter met de vraag “Wat is er allemaal gebeurd?“. Ik hoop dat het in mijn geval om deze situatie gaat, want dan weet ik dat ik Debbythechocoholic toch terug krijg. En zo niet? Dan heb ik echt geen idee wat ik moet doen 😓.

En toen haalde Facebook mijn Business Page down - Debbythechocoholic

En toen haalde Facebook mijn Business Page down - Debbythechocoholic

Help Support via de Ads app van Facebook

Een vriendin/ medeblogger raadde me aan om de app ‘Ads’ te downloaden en zo contact op te nemen met Facebook Support. Daar zouden ze wel reageren omdat ze verwachten dat het probleem om geld gaat. Tot nu toe heb ik geen reactie ontvangen van Facebook, maar ik geef de hoop (nog) niet op!

Een kennis wist me ook te vertellen dat dit een ‘algemeen gekend’ probleem is dat begon in 2013. Wat, 5 jaar al?! Daar viel mijn mond echt van open, maar zo zie je maar dat Facebook traag werkt en gedurende al die tijd niets laat weten aan hun gebruikers.

Wat met de GDPR?

Ik kreeg een artikel doorgestuurd van een Nederlandse medeblogster met daarin meer uitleg over waar Facebook mee bezig is: https://www.theregister.co.uk/2018/05/31/facebook_locks_out_business_pages/

Hier zie je verschillende mensen tweeten over het feit dat ze geen admin rechten hebben over hun Business Page, net zoals ik op dit moment. In het artikel wordt uitgelegd dat Facebook vanalles aan het aanpassen is vanwege de nieuwe privacy wetten – GDPR – en daarom de business pagina’s tijdelijk overneemt om (denk ik) bepaalde dingen in orde te zetten alvorens ze je pagina weer vrijgeven.

Facebook weet goed genoeg wat er aan gaande is, maar geeft geen verdere uitleg dan “We’re aware that this has impacted some Page admins, and we’re in the process of fixing it.”

Boze gebruikers

Ik en miljoenen gebruikers zijn niet tevreden over de manier waarop Facebook omgaat met hun gebruikers, de privacy van hun gebruikers en nu ook de Business Pages. Persoonlijk vind ik dat ze iedereen zouden moeten verwittigen dat ze je pagina tijdelijk gaan overnemen om bepaalde zaken te wijzigen of recht te zetten. Maar wie zijn wij om te zeggen wat Facebook moet doen?

Iedereen weet dat Facebook bezig is met rare dingen, maar ik denk toch dat we het allemaal appreciëren moesten ze ons op de hoogte brengen van bepaalde dingen.

En nu maar afwachten…

Ik houd jullie sowieso op de hoogte van zodra mijn pagina weer vrijgegeven wordt of niet. En ik hoop echt dat niemand van jullie in soortgelijke situaties terecht komt. Het is echt een verschrikkelijk gevoel! En als je toch met dit probleem kampt, weet je nu ook de reden waarom, want Facebook zal het je niet vertellen.

Haalde Facebook jouw Business Page ook al down of ben jij gespaard gebleven? Indien ja, wat heb je hier aan gedaan? Laat het me allemaal weten in onderstaande reacties.

Lees ook: Waarom ik mijn Vero account na 5 dagen verwijderde

Liefs, Debby

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

5 thoughts on “En toen haalde Facebook mijn Business Page down

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: