Nadelen van bepaalde samenwerkingen: wat te doen?

Hoi iedereen. Vandaag zou ik het graag hebben over de nadelen van bepaalde samenwerkingen. Begrijp me niet verkeerd, want ik vind bloggen heel leuk en heb grotendeels goede ervaringen met mijn samenwerkingen. Jammer genoeg zijn er ook enkele negatieve ervaringen, zoals bedrijven die niet zo’n goede bedoelingen hebben met bloggers en influencers. In deze blogpost wil ik hier dieper op ingaan en mijn ervaringen met jullie delen. 

Denk na over je samenwerkingen

Toen ik eind 2016 begon met mijn blog, had ik nooit gedacht dat bedrijven me zouden contacteren voor samenwerkingen. Wanneer je je eerste samenwerking binnenkrijgt, is dat uiteraard een mijlpaal als zijnde beginnende blogger. Deze samenwerking bepaalt ook je volgende samenwerkingen, want bedrijven kijken naar je “blog verleden” vooraleer ze je contacteren. Je wilt zoveel mogelijk aanbiedingen aannemen, maar dan is het wel belangrijk dat je binnen je interesses blijft.

Zo neem ik enkel samenwerkingen aan dat passen binnen mijn categorieën Food – Yoga en Life(style). Ik vind het jammer om mensen af te wijzen, maar je kan nooit iedereen tevreden maken. Daarnaast vind ik het belangrijk om zelf achter het product of merk te staan, want anders heeft een samenwerking ook geen zin. Mijn doel is zeker niet van bedrijven, producten of merken zwart te maken of slechte reviews te delen. Dus wanneer ik op voorhand geen connectie voel met het merk, of wanneer het niet relevant is voor mijn lezers en volgers, zal ik de samenwerking afwijzen. Zelfs al zou deze samenwerking betaald zijn.

Soorten samenwerkingen

Onbetaalde posts

Je hebt allerlei soorten samenwerkingen, maar de meest voorkomende blijft nog steeds de onbetaalde. In ruil voor je ongezouten mening en mooie foto’s krijg je producten of staaltjes opgestuurd. In vele gevallen kan je ook een persoonlijke kortingscode delen met je lezers of volgers, dat vind ik wel leuk indien iemand écht interesse heeft in het product in kwestie.

Betaalde posts

Een ander soort samenwerking gaat gepaard met een betaling naar de influencer/ blogger toe. Zeker wanneer je begint te groeien met je blog of Instagram, kan je een bedrag vragen in ruil voor mooie foto’s,  één of meerdere blogposts, enz. De meeste bedrijven beschikken niet altijd over een budget, dus vraag jezelf altijd af of je effectief met dit merk of bedrijf wilt samenwerken desondanks er geen betaling tegenover staat.

Benieuwd hoeveel je kan vragen voor een gesponsorde blogpost?
Lisanne van lisanneleeft.nl legt het je allemaal uit op haar blog. 

Het is ook belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt en voldoende communiceert met je contactpersoon. Zo vraag ik bv. altijd of ze mijn review willen nakijken alvorens ik het online deel. Bedrijven appreciëren dit enorm en zijn blij wanneer je hun zoveel mogelijk betrekt bij de samenwerking.

Mijn eerste betaalde blogpost was best wel spannend, want ik had geen idee hoe ik er aan moest beginnen. Gelukkig begeleidde mijn contactpersoon me zoveel mogelijk en konden we de samenwerking met een tevreden gevoel afronden.  

De teleurstellende samenwerkingen

Ja, die zijn er natuurlijk ook en vormen de nadelen van bepaalde samenwerkingen. Er zijn sommige bedrijven die niet zo een goede bedoelingen hebben met bloggers/ influencers. En dat zijn er meer dan je eigenlijk zou verwachten. (In het volgende stuk vertel ik je hier meer over)
Ik besloot van afgelopen weekend een poll te organiseren in mijn Insta Stories en vroeg aan mijn mede-influencers en -bloggers of ze soortgelijke ervaringen hebben gehad. Zoals je kan zien op onderstaande foto had 69% van de deelnemers een slechte ervaring met bedrijven en/ of samenwerkingen. Enkele meiden stuurden me een privé bericht met meer uitleg over hun ervaring en sommige verhalen waren best shockerend. Het werd meteen duidelijk dat sommige bedrijven echt ver gaan voor gratis reclame.

“Wordt onze ambassador/ promoter”, maar koop zelf je producten aan

Mijdt je a.u.b. van dit soort samenwerkingen! Ik heb al verschillende aanbiedingen gekregen om ambassador of promoter te worden voor merken dat ik persoonlijk leuk vind. Het nadeel is dat ze je enkel een korting aanbieden om hun producten te kopen via de webshop, je moet dus zelf de verzendingskosten en eventueel douane kosten betalen (denk bv. aan bestellingen uit Amerika, in België betalen we 30€ douane kosten bij het ontvangen van het pakketje). Je krijgt ook een kortingscode voor je volgers en vaak is dit hetzelfde percentage als jouw kortingscode. Win-win? Niet zo zeer!

Je kan ook met een affiliate programma beginnen om geld te verdienen, maar hier ben ik persoonlijk geen fan van. Mij overtuig je dus echt niet met “verdien geld door je aan te sluiten bij ons programma”.

Interesse in een samenwerking + geen reactie meer

Dit soort berichten kom je vaker tegen dan je denkt. Een persoon contacteert je voor een leuke samenwerking met hun bedrijf/ een bepaald merk. Je hebt interesse en reageert gemotiveerd en positief op hun bericht. Vervolgens wacht je het antwoord af en merk je dat één week zonder reactie verandert in 2 weken, enzovoort. Meestal stuur ik een tweede berichtje als herinnering, maar daar komt zelden een reactie uit. In dit soort gevallen vraag ik me dan af waarom ze me in eerste instantie stuurden als ze toch niet van plan zijn om te reageren?

Nadelen van bepaalde samenwerkingen…

Mijn ervaringen

 • Ik had een akkoord met één van mijn laatste samenwerkingen om tegen betaling reclame te maken voor hun merk. Ik verzond mijn factuur en maakte mooie foto’s om ze vervolgens te delen op mijn Instagram account. Ik ben tevreden over het product op zich, maar niet over het verdere verloop van de samenwerking. Ondertussen zijn we 2 maand verder en wacht ik nog steeds op mijn betaling. De factuur heb ik ondertussen al 3x moeten opsturen. Dit is best frustrerend, want we hadden een duidelijke afspraak gemaakt en ik heb het gevoel dat ze me aan het lijntje houden.
 • Eén van mijn eerste belangrijke samenwerkingen duurde 6 maanden. Ik was ambassador van hun merk en deelde zoveel mogelijk mijn kortingscode met mijn volgers. Daarnaast deelde ik een review op mijn blog over hun product, puur omdat ik écht tevreden was. De samenwerking verliep vlot en ik kreeg maandelijks een nieuw pakketje opgestuurd.
  Mijn contactpersoon was heel lief, maar plots kreeg ik geen e-mails meer van haar kant. Ik contacteerde haar met de vraag of ze me misschien vergeten was? Hierop kreeg ik antwoord dat de terms of agreement gewijzigd waren en dat ze geen Instabloggers onder 10.000 volgers wouden. Ik informeerde twee van mijn mede-bloggers die ook samenwerkte met hun, maar ook nog geen 10K volgers hadden. Tegen de ene zeiden ze dat ze bloggers wilden vanaf 15.000 volgers en tegen de andere zeiden ze vanaf 5.000 volgers. We vonden dit alle drie heel jammer, maar voor ons was het duidelijk: we zouden de waarheid nooit weten en bij deze stopte onze samenwerkingen.
 • Een andere samenwerking ging op dezelfde manier tewerk: ik kreeg maandelijks zakjes opgestuurd van hun producten en mocht een kortingscode delen met mijn volgers. Ook hier deelde ik een review van omdat ik wederom tevreden was. Na 3-4 maanden kreeg ik geen nieuwe e-mail van mijn contactpersoon en besloot ik van haar te contacteren. Ze vertelde me dat ze onze samenwerking stopzette, maar me wel een afscheidscadeau wou opsturen. Ik vond het jammer, maar aan de andere kant vond ik het lief dat ze me toch iets wou geven.
  Enkele dagen later leverde de koerier mijn pakketje af. Ik kreeg 2 volle dozen met +/- 20 zakjes detox thee in. Deze staan, na 1 jaar, nog steeds onaangeraakt in mijn berging. Ik wist niet of ik moest wenen of lachen toen ik dit zag. Wat moest ik nou doen met zoveel thee? Misschien hoopten ze stiekem dat ik toch nog reclame zou maken voor hun merk, maar dat was ik echt niet van plan hoor!

DIT BEDRIJF STUURDE ME AFGELOPEN WEEK TROUWENS EEN AANBIEDING OM SAMEN TE WERKEN! Kan je dat nou geloven? 

 • Ik was lange tijd ambassador voor een Nederlands merk dat o.a. fitness supplementen verkoopt. Ik was de eerste Belgische in hun team en stond te popelen om mijn samenwerking te beginnen. Ik mocht maandelijks voor een bepaald bedrag producten bestellen en begin 2017 vond er ook een fotoshoot plaats met het team. Dit zou mijn eerste yogashoot worden en ik kon niet wachten om het resultaat van de foto’s te zien.
  Jammer genoeg voelde ik tijdens diezelfde periode dat de samenwerking niet zo positief meer verliep als voordien. Ik vernam dat enkele meiden voor hogere bedragen mochten bestellen (ook al hadden we evenveel volgers) en dat we voor de fotoshoot moesten betalen: 30€ per foto!! We kregen 1 foto gratis en deze werd niet eens door ons uitgekozen, maar door de eigenares van het merk zelf. Daarnaast merkte ik ook op dat ik minder en minder steun kreeg van hun kant. Ze stopten met mijn foto’s te delen op hun Instagram- en Facebook pagina en gaven ook geen likes of reacties meer. Op het laatste liep er ook nog eens iets fout met mijn bestelling en werd ik gedurende 2 weken afgewimpeld door de eigenares. Omdat ik het beu was, besloot ik ik deze samenwerking stop te zetten en hierop dreigde ze met een rechtszaak omdat ik me verzette tegen haar regels. Gelukkig is dit nooit gebeurd, maar ik heb wel mijn lesje geleerd!

…, maar ze wegen niet door op de positieve!

Zo zie je dus dat de nadelen van bepaalde samenwerkingen kunnen shockeren en je altijd zullen bij blijven. In de blogwereld wordt ook gecommuniceerd met elkaar en zo leer je regelmatig nieuwe “oneerlijke bedrijven” kennen.

Gelukkig zijn er meer bedrijven met goede bedoelingen die op zoek gaan naar profielen dat écht bij hun passen. 90% van al mijn samenwerkingen verliep/ verloopt heel goed. Ik vind het belangrijk dat mijn contactpersoon tevreden is over mijn werk en dat er voldoende communicatie is. Duidelijke afspraken maken goede vrienden, toch?

IK VIND BLOGGEN OPRECHT FIJN EN MAAK MET PLEZIER RECLAME VOOR EERLIJKE BEDRIJVEN.

Wat te doen bij negatieve samenwerkingen?

 • Trek het je niet aan, want het ligt écht niet aan jou! Jij hebt gedaan wat ze van jou verwachtte en hebt je best gedaan om een mooie content te creëren.
 • Geef niet te snel op! Blijf je contactpersoon “spammen” met berichten, e-mails en/ of telefoontjes. Ze moeten hun afspraak nakomen!
 • Trek er je les uit en maak voor jezelf een lijstje van “te mijden bedrijven”. Het kan zijn dat één van deze bedrijven je ooit weer contacteert voor een samenwerking.
 • Deel je ervaring met je mede-bloggers. Ik durfde dit artikel bv. niet te delen tot dat één van mijn volgers zei dat ik dit moest delen met de buitenwereld. “Zoiets kan niet en moet geweten zijn! Het is onrespectvol” zei ze onder andere.
 • Maak een bedrijf niet zwart, dat komt niet goed over. Deel zowel de positieve zaken (zoals bv. ik vond het product oprecht goed), als de negatieve. Ik heb expres geen namen vernoemd omdat ik het bedrijf zelf niet in diskrediet wil brengen.

Bedankt dat je de tijd nam om deze blogpost te lezen. Het is niet mijn bedoeling om bedrijven af te breken, maar ook de ‘duistere kant’ van blogger of influencer zijn moet gedeeld worden met de buitenwereld. Dit soort artikelen kan relevant zijn voor beginnende bloggers, maar ook voor zij die al langer in de blogwereld zitten. 

Heb jij al slechte ervaringen gehad met bepaalde samenwerkingen of bedrijven?
Laat het me weten in onderstaande comments of stuur me gerust een privé bericht op Instagram of Facebook.

Liefs, Debby

4 thoughts on “Nadelen van bepaalde samenwerkingen: wat te doen?

  • Dankjewel voor je lieve reactie!
   Er zitten inderdaad nadelen verbonden aan het bloggen, maar net zoals bij vele dingen wegen ze niet zo door. De positieve dingen komen veel vaker voor en daarnaast is er nog de steun van je mede-bloggers.
   Graag gedaan trouwens ☺️

 • Kei intéressant artikel. Ik heb zelf een aantal samenwerkingen gedaan en ja een paar waren ook minder. Vooral op vlak van communicatie en afspraken. Heel goede post ook voor beginnende bloggers denk ik. X

  • Communicatie is bij veel samenwerkingen een probleem. Ik vind dat best wel schandalig, zeker omdat zij “de professionals” zijn en onze samenwerkingen zo goed mogelijk moeten laten verlopen dmv communicatie en goede afspraken.
   Bedankt voor je reactie lieve Ellen 💕

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: