Achter de schermen van Instagram: wat niemand je vertelt

achter de schermen van Instagram

Vandaag ga ik heel eerlijk zijn met jullie en ga ik het hebben over wat er achter de schermen van Instagram gebeurd.

Instagram is de dag van vandaag bijna onmisbaar en de meesten hebben de app ook standaard openstaan op hun smartphone. Als blogger is dit sociale media platform dan ook handig om jezelf en je werk te promoten naar de buitenwereld toe. En hoe mooier je foto’s, hoe meer kans je krijgt op samenwerkingen. Daarnaast moet je voor jezelf uitzoeken wat voor een uiterlijk je wilt geven aan feed (bv. de ene heeft liever veel kleur, terwijl anderen net voor lichte of donkere tinten gaan).  Een aantrekkelijke feed zorgt dan weer voor extra volgers, likes en comments, wat uiteindelijk het doel is als je gaat Instagrammen.

Op Instagram wordt je als “kleine(re)” blogger dagelijks geconfronteerd met bloggers die heel veel volgers en likes hebben. Dat kan soms ontmoedigend zijn, omdat jij misschien ook op hun niveau wilt geraken. Misschien ga je net om die reden op zoek naar tips om meer likes en volgers te krijgen. Been there, done that.

Achter de schermen van Instagram: wat niemand je vertelt

achter de schermen van Instagram
..OR LIKES !!

Wat niet veel mensen weten is dat er achter ‘de schone schijn’ van grote Instagrambloggers een duistere wereld verschuilt zit. Iets waar dus niet iedereen van af weet en het is ook niet iets waarmee je te koop loopt. Iedereen wilt zich groot voordoen in de hoop meer samenwerkingen en/ of bereik te krijgen.
Zo zijn er veel bloggers die regelmatig volgers kopen, want dit gaat op allerlei manieren en kost weinig geld. En wanneer hun cijfer daalt, investeren ze in een nieuw aantal volgers. Zo valt het niet op dat ze regelmatig “fake followers” bij krijgen en geven ze hun volgers de indruk dat ze écht aan het groeien zijn.

Niet alleen het aantal volgers is belangrijk

Ah neen, natuurlijk niet! Beeld je eens in dat een bedrijf op een profiel met 10.000 volgers komt en ziet dat deze amper 100 likes en 10 comments per foto haalt. Wat moeten ze dan niet denken van dit profiel en wat voor beeld brengt deze persoon over naar de buitenwereld? Zo een mensen zie ik jammer genoeg vaak voorbijkomen.

Om dit soort situaties te vermijden gaan Instagrammers het spelletje slim spelen. Ze kopen 1) veel volgers en 2) investeren in likes en/ of comments. Deze diensten kopen is op zich niet moeilijk en er bestaan verschillende websites en applicaties voor.
Ikzelf gebruikte één van deze apps tot vorig jaar. Hier heb ik nooit in geïnvesteerd, maar mijn gratis coins ruilde ik wel om voor likes, want ik moést en zou 1000 likes halen op bepaalde foto’s. Na enkele maanden was ik het beu, omdat de likes niet van echte Instagrammers waren en ik dat niet leuk vond. Grotendeels kwam dit omdat ik serieuzer wou omgaan met mijn account en eerlijk wou zijn tegenover mijn volgers. Ik wil niet aanzien worden als “die faker”.

Ergens denk ik dat iedereen op een gegeven moment eens wilt experimenteren met de duistere kant en mogelijkheden van Instagram.

Rond diezelfde periode maakte ik kennis met de Like en Comment pods op Instagram. Dit is iets wat vele Instagrammers doen om elkaar te steunen. Je geeft elkaar likes, reacties en eventueel een volgje in ruil voor hetzelfde. Deze manier vind ik vele leuker omdat je in contact komt met leuke mensen en ook weet dat je effectief terugkrijgt wat je geeft.

Achter de schermen van Instagram: Automtische likes en comments

achter de schermen van Instagram

Zoals jullie misschien al vernomen hebben, zijn er verschillende Instagrammers die hun account veranderen in een robot. Ze sluiten zich aan bij een bepaalde website dat je een service aanbiedt en betalen hiervoor een maandelijks bedrag. In ruil gaan de medewerkers achter de website jouw account gebruiken om likes en/ of comments te geven in Powerlikes of Autoround groepen.

Hoe gaat het in zijn werk:

 • Creëer een nieuwe account en log in met je Instagram account.
 • Eerst krijg je een proefperiode van 1 week. Zo krijg je de kans om de service te leren kennen.
 • Geef de account op waarmee je de likes/ comments wilt geven en de account waarop jij de service krijgt.
 • Selecteer de diensten waarvan je gebruik wilt maken.
 • Je account wordt nu opgenomen in het bestand en vanaf dit moment begint het allemaal.
 • Van zodra je een foto publiceert, ontvang je instant de opgegeven likes/ comments. In ruil gaat jouw account evenveel teruggeven aan de andere members die mee in jouw uitgekozen diensten zitten.
 • Gedurende 24u. zal jouw account met allerlei posts engagen terwijl jij er niets voor hoeft te doen. Het gebeurd allemaal automatisch. Dus ook als je in dromenland ligt, geef je likes.

Getest..

achter de schermen van Instagram

Zelf had ik geen idee van dit soort diensten, tot een Instablogger me vertelde over deze diensten. Ik was eerst achterdochtig, want eerlijk gezegd klinken dit soort dingen best eng. Omdat ik toch nieuwsgierig was, besloot ik me te verdiepen in een bestaande dienst. Zo zocht ik de voor- en nadelen op van een bepaalde website en viel ik op meer positieve, dan negatieve reviews. Ik contacteerde de Instablogger met de vraag hoe ik aan zoiets begon. Ze legde me bovenstaande stappen uit en toonde me ook de diensten waarvoor zij gekozen had. Ze vertelde me dat ze er al een tijdje opzat en dat een andere Instablogger er bv. al 2 jaar opzit. “Aha, daarom heeft die persoon zoveel likes!” dacht ik bij mezelf.

Eind juni besloot ik van me aan te melden op dit platform en startte ik mijn trial week. Van zodra ik mijn foto online plaatste op Instagram, kwamen de likes binnen. De likes kwamen sowieso binnen hoor, maar dit keer was het opvallend meer dan normaal. Na de testweek verlengde ik de diensten en besloot ik van te investeren in mijn likes. Puur uit nieuwsgierigheid omdat ik wou weten hoeveel verschil dit zou maken.

Eerste (en meteen ook de laatste) maand is afgelopen

Nu is mijn eerste maand afgelopen en heb ik besloten van de diensten niet verder te zetten. Ik heb vandaag ook mijn account op dit platform verwijdert, puur omdat het niet goed voelt om geld te geven aan likes of Social Media. Ik investeer dit liever in eten, haha!

… niet goedgekeurd

achter de schermen van Instagram

Ben ik tevreden over de afgelopen maand? Je en neen.

Voordelen:

 • Je krijgt veel likes in een korte tijd, waardoor je profiel zogezegd meer bereik krijgt.
 • De service verloopt goed en er zijn geen problemen met betalingen.
 • Ook de support dienst reageert snel en is (naar mijn ervaring) behulpzaam.

Nadelen:

 • Je account wordt overgenomen door iemand anders, wat wil zeggen dat jij niet in de hand hebt wat je allemaal liked.
 • Wanneer je gaat kijken in “posts you’ve liked”, zie je allerlei foto’s dat jij sowieso NOOIT een like zou geven. Vaak zijn het ook redelijk pikante, gekke of vieze posts. In het begin volgde ik dit regelmatig op en was ik vaak geshockeerd. “Zoiets wil je toch niet liken?!” dacht ik dan bij mezelf. Je like weghalen heeft jammer genoeg geen zin, want enkele uren later zie je diezelfde post toch weer verschijnen tussen je gegeven likes.
 • De prijs vind ik best duur. Ik betaalde 25€ voor één maand. Op een jaar zou dit 300€ zijn.
 • Je doelgroep valt weg omdat je “interesse toont” in allerlei rare posts dat niets met jouw interesses te maken hebben.
 • Mijn bereik zakte per week en ging totaal niet omhoog.
 • Hoe meer likes je aankoopt, hoe minder je zelf kan liken. Er staat dus wel degelijk een limiet op het geven van likes en comments per uur en dag. Instagram blokkeert je tijdelijk voor deze functies, waardoor je enige tijd moet wachten vooraleer je terug kan engagen met je volgers. Gelukkig is dit bij mij nooit voorgevallen, omdat ik niet veel likes aankocht. Ik was hiervan op de hoogte alvorens mij aan te sluiten bij deze diensten.
 • Je volgers zien wat jij liked en zullen zich op een gegeven moment vragen stellen.

Besluit:

In mijn ogen was het niet de moeite waard. Ik heb liever controle over wat ik uitdeel van likes of comments en verkies nog steeds de Like pods boven dit soort diensten. Ik hecht meer belang aan engagement met mijn echte volgers en mensen met dezelfde interesses. Daarnaast geef ik mijn geld liever niet meer uit aan iets virtueel.
Oké, het opbouwen van mijn bereik zal iets trager verlopen, maar achteraf weet ik wel dat het allemaal echt is.

Zo, nu weten jullie een beetje meer over wat er achter de schermen van Instagram gebeurd. Schokerend he?

Hoe herken je iemand die likes koopt?

Het eerste waarnaar je kijkt van zodra je op iemands account komt, is het aantal volgers. Vervolgens ga je naar één van de recentere posts kijken. Hoeveel likes en comments heeft deze persoon?

Voorbeeld 1:

Iemand heeft 140.000 volgers, maar haalt maar gemiddeld 5.000 likes en 90 comments. Dan is het duidelijk dat deze persoon zowel zijn/ haar volgers en likes koopt. Zeker als je zovéél volgers hebt, zou je bereik hoog moeten liggen.

Voorbeeld 2:

Ga nu eens kijken op de account van een bekend persoon. Hoeveel volgers, comments en likes heeft hij/ zij? Deze personen krijgen effectief bereik van hun fans. En voilà, je hebt je antwoord!

Maar staar je er sowieso niet op blind, want ook deze bekende personen leggen een maandelijks bedrag neer voor die extra likes of volgers. Uiteindelijk merkt niemand het op, want ze zijn al bekend. Logisch, toch? (It’s a fake world, la la la…) 

Maar Debby, waarom heb je dat nu eigenlijk allemaal gedaan?

Wel lieve lezer, ik wou eens kijken of het effectief verschil uitmaakt als je je likes koopt en om eerlijk te zijn maakt dit helemaal geen verschil. Ik voel me er niet belangrijker door of heb er geen grote dingen mee bereikt.

Hé, het is oké om af en toe eens te willen experimenteren met dingen! Maar omdat ik belang hecht aan eerlijkheid, wou ik jullie hier toch van op de hoogte brengen. Ik houd er niet van om te liegen tegen jullie of mijn volgers. En aan de andere kant heb ik nu wel mijn ongezouten mening over dit soort diensten kunnen delen.

Ik hoop dat jullie me nu niet gaan haten of anders bekijken. Bedankt dat je de tijd nam om dit artikel te lezen en hopelijk heeft het je kunnen overhalen om NIET te beginnen met het aankopen van likes of comments.

Instagram voor jezelf en voor je échte volgers/ fans

Achter de schermen van Instagram

Instagram kan stresserend en moeilijk zijn, maar geef zeker niet op! Probeer zoveel mogelijk in contact te komen met de accounts die jij leuk vindt. Start eventueel zelf een groepje met je favoriete Instabloggers, zo ben je zeker dat je geen enkele post mist (ben ik één van die mensen? Voeg me gerust toe aan je likepod: @debby_the_chocoholic).
Doe je ding, experimenteer met je foto’s en feed en geniet van contact met je medebloggers en van elke mogelijke samenwerking.

Uiteindelijk moet je het doen voor jezelf en niet voor een ander! Oké, ook voor je volgers en fans natuurlijk, want zij kijken namelijk uit naar je posts.  

Liefs, Debby

6 thoughts on “Achter de schermen van Instagram: wat niemand je vertelt

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: