Een kijkje in de wereld van een blogger

MUA Isabelle De Herdt. Model: Deborah Standaert

Blogger zijn, hoe zit dat nu? Vandaag geef ik je een kijkje in de wereld van een blogger, namelijk mezelf.


Waarom begin je aan een blog?

Ik startte mijn blog op in november 2016 met als doel het inspireren van mijn volgers met yoga en recepten. Destijds was ik nog in opleiding als Yoga Instructor en was ik ongeveer 9 maand bezig met Instagram. Eerst deelde ik vooral yogaposes en ontbijtrecepten (wat later uitbreidde naar tussendoortjes).

Yoga vs. Pilates

Na ongeveer 7-8 maand bezig te zijn met mijn Instagram account, kwamen mijn eerste samenwerkingen met Bebillie en Gymqueen binnen. Dat vond ik allemaal super spannend en was stiekem wel trots op mezelf. Ik probeerde mooie posts te maken, maar had jammer genoeg nog geen goede telefoon of camera en hierdoor waren de foto’s van lage kwaliteit. Dat stoorde mijn samenwerkingen blijkbaar niet, want op termijn kreeg ik meer contact met verschillende bedrijven en pr-bureaus en ontdekte hierdoor verschillende leuke samenwerkingen.

Naarmate mijn posts beter werden, gingen ook meer mensen me volgen. Deze mensen vroegen regelmatig naar mijn recepten of naar tips voor Yoga of bepaalde lichaamsklachten. Dit waren de redenen dat ik mijn blog opstartte. En zo ontstond https://debbythechocoholic.com.

Waarom “Debbythechocoholic”?

Omdat mijn ouders mij vroeger Debbie noemde (tot mijn grote ergernis, haha) en ik ervaarde dat velen mijn echte naam, Deborah, verkeerd uitspraken. Daarom besloot ik van mezelf Debby te noemen, want dat is gemakkelijker en ondertussen vind ik de bijnaam wél.

Daarnaast heb ik een grote liefde (lees: verslaving) voor chocolade en dat is duidelijk zichtbaar op mijn Instagram pagina.

Ik besloot om vooral in het Engels te communiceren met mijn Instafollowers en daarom plakte ik Debby en Chocoholic samen. Zo ontstond ‘Debbythechocoholic‘.

Côte d'Or gepersonaliseerde chocolade reep Debby Ik kreeg zelfs een gepersonalizeerde chocolade reep van Côte d’Or!

Hoe krijg je samenwerkingen?

In het begin contacteerde ik bedrijven zelf met de vraag of ze een samenwerking in ruil voor een blog- en Instapost zagen zitten. De meesten stemden toe en zo leerde ik verschillende leuke producten en merken kennen.

Eens mijn Instagram en blog begonnen te groeien, besloot ik van een MediaKit aan te maken. “Een wat?” Een MediaKit is een soort CV van je blog en Sociale Media. Hierin geef je kort en bondig weer wie jij bent, welke diensten je aanbiedt, wat jouw interesses zijn en kan je bv. enkele voorbeelden van samenwerkingen weergeven. Daarnaast bevat een MediaKit ook het aantal volgers van je Social Media-kanalen en blog en kan je er je tarieven in verwerken.
— Je kan dit perfect aanmaken via Canva.

Eens je in het bezit bent van een MediaKit, contacteer je pr-bureaus om jezelf en je diensten voor te stellen. Zij nemen je op in hun klantenbestand en sturen je samenwerkingen dat passen bij jouw profiel. Jammer genoeg zijn er verschillende pr-bureaus waarvan je niets verneemt, desondanks verschillende pogingen tot contact. Wees dus niet ontmoedigd wanneer ze niet allemaal reageren!

Alle samenwerkingen aannemen?

Neen! Niet alle aanvragen zijn relevant voor mij of mijn volgers en daarom neem ik niet alles aan. Wat heb je aan een eerlijke samenwerking als je niet voor de volle 100% achter een product staat? Ik vind het moeilijk om mensen af te wijzen, maar weet dat dit de beste optie is. Het zou jammer zijn moest ik een samenwerking “verpesten” doordat ik niet tevreden ben over de producten.

Ik spreek niet graag slecht over een merk of bedrijf en houd me daar ook aan. Je zal me bv. dus niet snel een product voor witte tanden zien promoten, puur omdat ik daar niet achter sta. Zelfs al zou het bedrijf me geld aanbieden, want dat wilt dan zeggen dat ik lieg tegen 1) mijn volgers 2) het bedrijf zelf en 3) tegen mezelf.

Blijf eerlijk tegenover jezelf en je volgers! 

Betaalde- of ontvangen product samenwerkingen?

Om eerlijk te zijn komen betaalde samenwerkingen heel weinig voor, puur omdat de bedrijven steeds beweren van “geen budget” te hebben. Ik vind het enorm moeilijk om geld te eisen voor samenwerkingen, omdat ik weet dat ze dit standaard antwoord geven. Toch moet je altijd proberen, want je weet nooit dat je op een begripvol iemand valt die je geïnvesteerde tijd en moeite waardeert.

Mijn ervaringen met betaalde blogpost zijn ook niet zo goed, mits ik vaak maandenlang moet zagen achter mijn geld. Dat zorgt ervoor dat ik anders ga kijken naar het bedrijf zelf en zal er uiteindelijk voor zorgen dat ik niet meer wil samenwerken.

Dat wil dus zeggen dat 90% van mijn samenwerkingen bestaat uit ontvangen producten in ruil voor een gratis post. Tot enkele maanden terug nam ik ook de tijd om een review te delen op mijn blog, maar hier ben ik van afgestapt omdat het meer aanvoelde als een verplichting dan iets delen uit eigen wil.

Mooie content creëren

Om mooie foto’s te kunnen delen, moet je je inspiratie en creativiteit de vrije loop laten. Je kan inspiratie opdoen bij andere bloggers, maar zorg dat je NOOIT iemands content kopieert. Verwerk je eigen stijl in de foto en je zal merken dat zowel je volgers, als de samenwerking dit appreciëren.

Een flatlay is één van de meest voorkomende productfoto’s, omdat je de producten op deze manier duidelijk kan tonen. Je probeert de leegte in de foto op te vullen door ‘details’ of ‘essentials’. Dit kunnen snoepjes, bloemen, juwelen of iets helemaal anders zijn. Leef je uit bij het maken van je foto’s en verbaas jezelf met je creaties.

Een kijkje in de wereld van een blogger

Wat ik persoonlijk moeilijk vind, zijn foto’s met mezelf op. En dan heb ik het niet over Yogaposes, maar over bv. outfit posts of “ik doe alsof ik eet”-foto’s. Ik haat het om recht in de camera te kijken en zal er dus alles aan doen om de zijkant van mijn gezicht te tonen. Sinds enige tijd probeer ik vaker te lachen op foto’s, maar dat vind ik nog moeilijker omdat het er echt moet uitzien.

Wie neemt de foto’s?

Flatlays worden genomen door mezelf, maar soms vraagt Mr. Boyfriend of hij eens mag proberen.

Foto’s van mezelf worden genomen door: 
✗ mezelf via de selftimer optie op mijn camera
✗ Mr. Boyfriend
✗ vriendinnen

Foto’s nemen met de selftimer vind ik best moeilijk omdat je niet kan zien hoe de foto genomen wordt en of ie geslaagd is. Vaak merk ik pas bij het overzetten van de foto’s naar de pc dat de kwaliteit niet goed is en dat is best teleurstellend.. Zeker als je uren verloren hebt aan het maken van deze foto’s. MAAR… De aanhouder wint en morgen is een nieuwe dag!

Abandoned Places - Debbythechocoholic Photo with Nikon D3400 – Selftimer

Mr. Boyfriend heeft hier vaak plezier in en helpt me bij het vinden van leuke plekjes en poses. Zijn foto’s vind ik meestal de beste omdat hij oog heeft voor detail.

debbythechocoholic Photo by Mr. Boyfriend

 

Mijn vriendinnen zijn me waarschijnlijk al beu (Hihi, sorry girls!), maar nemen toch steeds met de glimlach mijn foto’s. Ik vind het leuk wanneer ze me zeggen dat ik lekker gek mag doen, want dat zorgt meestal voor de leukste resultaten.

MUA Isabelle De Herdt. Model: Deborah Standaert Photo and make-up look by my friend and Make-up Artist: Isabelle

Uiteraard vermeld ik de ‘fotograaf’ bij de foto’s, dat is het minste wat ik kan doen.

Hoeveel tijd besteed ik aan bloggen en Instagram?

Het bloggen verloopt de laatste tijd wat minder omdat ik vanaf nu mijn eigen ding wil doen en delen. Ik heb veel inspiratie, maar krijg het niet uit mijn vingers getypt (is dit nou een writer’s block?). Een gewone blogpost uittypen vraagt minstens 1u à 1u30, maar duurt vaak langer omdat ik zeker wil zijn dat mijn tekst duidelijk is. Achteraf moet je je blogpost ook promoten op je Sociale Media en dat neemt best wat tijd in beslag.

Het maken van de foto’s neemt gemakkelijk minstens 1 uur in beslag, maar dat is dan vooral als ik product reviews, yogafoto’s of outfit posts maak.
Flatlays gaan tegenwoordig iets sneller en gemakkelijker, omdat ik er me meer in thuis voel. Hier ben ik soms na 20 minuten al klaar mee.

Instagram zelf hangt af, maar ik geef toe dat ik een echte #instaaddict ben. Op sommige dagen post ik niets en ben ik enkel online om comments en likes uit te delen of berichten te beantwoorden. De dagen dat ik wel een post plaats zit ik dus logischerwijs langer op Instagram, omdat je ook effectief moet bezighouden met het steunen van je volgers en de mensen die je volgt.

Facebook en Pinterest gebruik ik bijna alleen maar om mijn blogposts te promoten. Hier besteed ik niet zoveel tijd aan.

Stress van bloggen of Social Media?

Sociale Media en stress gaan hand in hand samen, trust me! De wereld van bloggen is echt niet wat het lijkt en er zit veel drama en competitie aan gelinkt. Ikzelf verkies vrede en liefde boven drama en zie geen competitie in andere bloggers. Ik bezie hen net als inspiratie en/ of Insta- en blogvrienden.

Stress krijg je er sowieso van en daarom is het belangrijk dat je dit alles voor jezelf doet en niet voor een ander. Je moét niet posten omdat je volgers dat verwachten, maar wel omdat jij dat wil. Je volgers kunnen wel even wachten en zullen nog zo blij zijn wanneer ze ineens je nieuwe post tegenkomen.

Instagram

Jammer genoeg zorgt het algoritme van Instagram ervoor dat je niet alles kan zien van de mensen die je volgt. Hierdoor verlies je dus leuke accounts uit het zicht en dit kan leiden tot een unfollow van een voordien Instafriend. Dit algoritme bezorgd je ook wel stress moet ik toegeven, want je moet met veel rekening houden en tegelijk ontvang je allemaal prikkels van anderen.

Ik betrap me er soms op dat ik denk “Oh, ik moet nog eens naar @username haar account gaan, want dat is precies lang geleden..” of “Heeft @username al geantwoord/ Heb ik al geantwoord op het bericht van @username?” enz… Ik probeerde meermaals van even offline te gaan, maar heb steeds gefaald 😬 Het plaatsen van een post kan ik wel even pauzeren en dat is best een vooruitgang in mijn Instagram verslaving.

Debbythechocoholic.com

Mijn blog bezorgd me eigenlijk een pak minder stress omdat ik hier kan doen wat ik wil, wanneer ik wil. Maar ik moet toegeven dat wanneer ik een tijdje niets post, het me wel stress bezorgd. Ik krijg het gevoel dat ik jullie in de steek laat en panikeer van zodra ik een writer’s block heb. In deze situatie laat ik mijn blog even rusten en laat ik het geen prioritaire gedachte worden. En voilà, nu zit ik weer voor mijn laptop en heb ik een tekst van 1890 woorden getypt.

Mijn tips om het Social Media en Bloggen leuk te houden

 1. Begin enkel aan een blog indien je van plan bent om deze te onderhouden en er in te investeren.
 2. Instagram kan je puur voor amusement houden en dan maakt het niet zo uit wat je doet.
  Indien je kiest voor de optie (Insta)blogger, houdt er dan rekening mee dat je actief moet zijn.
 3. Durf een Social Media-break te nemen.
  Je kan dan kiezen of je Instagram even uitzet of dat je enkel actief bent zonder te posten.
 4. Wees vriendelijk en aardig tegen je mede-grammers en de mensen van uit je samenwerkingen.
 5. Jij bent het uithangbord van jouw “label”, vergeet dat niet.
 6. Blijf ter alle tijden jezelf!
 7. Durf NEEN te zeggen. Iemand die eerlijk en oprecht is wordt meer geapprecieerd dan zij die liegen en bedriegen.
 8. Wees dankbaar voor je samenwerkingen en de steun dat je krijgt van je volgers en bloglezers.
 9. Have fun en leer nieuwe, leuke mensen kennen! Ik heb al vele leuke mensen leren kennen dankzij Instagram.

Q: Hebben jullie ervaring met stress door Social Media en/ of bloggen?

Liefs, Debby

5 thoughts on “Een kijkje in de wereld van een blogger

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: