Hey iedereen,
Vandaag deel ik met jullie de verschillende yogasoorten. Er zijn zoveel soorten yoga, als beginnende yogi is het dan ook niet gemakkelijk om zomaar een yogavorm uit te kiezen. Maar hoe weet je dan welke yogavorm bij jou past? Je kan natuurlijk allerlei yogalessen proberen, maar ik kan me wel inbeelden dat niet iedereen daar zin in heeft. Sommige mensen beoefenen liever yoga op zichzelf, anderen gaan liever naar groepslessen.
Om je te helpen bij je keuze, som ik hieronder de bekendste en onbekendere yogasoorten op.
❖ De bekendste yogasoorten
?. Hatha Yoga
Deze yoga-insteek vind haar oorsprong in de tantrische filosofie. Daarin wordt het lichaam gebruikt als instrument voor innerlijke verkenning. Deze stijl houdt zich dus vooral bezig met het lichamelijke aspect van yoga.
Het doel van Hatha yoga is het lichaam en de geest te zuiveren. Naast meditatie en zelfkennis, wordt er ook gebruik gemaakt van lichamelijke oefeningen in combinatie met mudra’s ( = gezang of het herhalen van bepaalde woorden/ zinnen); Pranayama’s ( = ademhalingstechnieken) en reinigingstechnieken.
Bij Hatha yoga draait het dus om het leiden van de energiestroom aan de hand van lichamelijke technieken. Deze yogavorm wordt omschreven als een ‘zachte’ vorm van yoga en wordt tot op heden door de meeste yogi’s uitgevoerd.
Deze yogavorm is één van mijn favoriete yogastijlen omdat ik hier helemaal rustig van word. De bewegingen zijn zodanig uitgevoerd dat je lichaam zich volledig gaan ontspannen. Na een Hatha les, voel ik me net “herboren”.
?. Ashtanga Yoga
Het bijzondere aan deze yogavorm is dat de lichaamsoefeningen in een specifieke volgorde worden uitgevoerd, en dus ook onveranderd is gebleven sinds 1916. In deze yogavorm bereidt elke lichaamshouding de andere voor. Deze yogavorm is heel atletisch, omdat de asana’s uitdagend zijn zowel op fysiek, als op mentaal vlak.
?. Vinyasa Yoga
Deze yogavorm richt zich op het vloeiend uitvoeren van houdingen. De asana’s worden op een vloeiende manier aan elkaar gekoppeld en de ademhaling is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Vinyasa concentreert zich op de beweging tussen adem en beweging. De overgangen van de asana’s zijn vloeiend en lijken op een dans, dit noemen we de “flow“.
Vinyasa omvat veel houdingen die je ook in de Ashtanga Yoga terug kan vinden, alleen is er bij Vinyasa geen vaste volgorde van de bewegingen.
Deze yogasoort is ook mijn favoriete vorm om yoga te beoefenen, deze vorm beoefen ik dan ook dagelijks. Ik heb graag ‘actie’ op mijn mat en heb mijn eigen flow ontwikkeld. Ik verwerk Vinyasa yoga tussen een warm-up van het lichaam en een meditatie aan het eind van mijn sessie.
?. Yin Yoga
Deze yogavorm bestaat uit een reeks grondoefeningen die je 3 à 5 minuten moet aanhouden. Deze vorm stimuleert het bindweefsel, de ligamenten en het kraakbeen. Het is dus belangrijk om de maximale bewegingsvrijheid in de gewrichten te behouden.
Dit kan je niet bereiken met de meer actieve, yogastijlen die de spieren versterken en verlengen.
Yin yoga geeft je de tijd om elk aspect van je lichaam te voelen door één te zijn met het moment, je lichaam, de ruimte en met je gevoel.
Het effect van yin yogahoudingen is een soepeler, energetisch stabiel en sterker lichaam. Het stimuleert meridianen en organen en bereidt de geest voor op meditatie.
De eerste keer dat ik Yin Yoga deed, was voor mijn opleiding Yoga Instructor. Ik moest een les volgen van 1uur en mijn ervaring beschrijven. Die ervaring was jammer genoeg niet zoals ik verwacht had, integendeel! Ik voelde me gefrustreerd en verveeld.
Ondertussen (op 8 april 2017) heb ik Yin Yoga opnieuw een kans gegeven. Ik genoot van de aanhoudende stretches en voelde me helemaal niet gefrustreerd na een yogasessie van 50 min.
Lag het misschien aan de Yoga Instructor in de eerste video of is mijn lenigheid er op vooruit gegaan? Ik weet niet wat de aanleiding was, maar ondertussen durf ik wel zeggen: Ik ga vaker Yin Yoga proberen!
?. Bikram Yoga
Deze benadering is ook gebaseerd op Hatha yoga. De oefeningen zijn behoorlijk fysiek, er is dus een bepaald niveau van fitheid vereist.
In deze yogavorm worden geen hulpmiddelen gebruikt en worden er geen omgekeerde houdingen uitgevoerd.
De lessen worden gegeven in een hele warme ruimte (tussen 36°C en 42,5°C) en er wordt telkens een vaste reeks van 24 asana’s uitgevoerd in combinatie met ademhalingsoefeningen.
De hitte zou alle giftige stoffen in je lichaam uitzweten en daagt je uit om verder te strekken dan je ooit gedaan hebt.
Deze yogavorm is een fantastische ervaring, maar wees ook zeker dat je in een stabiele gezondheidstoestand verkeert vooraleer je aan deze yogavorm begint.
Zelf heb ik deze yogasoort nog niet beoefend, maar ik wil het ooit eens proberen!
❖ Minder bekende yogasoorten:
?. Iyengar Yoga
Dit is één van de meest bekende yogastijlen (hoewel hij niet zo bekend is in het Westen).
Deze yogavorm is minder gericht op de inidividuele aanpassingen van de oefeningen, het gaat hier meer over de absolute precisie tijdens het beoefenen van een asana. Iyengar yoga zoekt dus harmonie via de fysieke weg.
Bij deze yogavorm wordt er gebruik gemaakt van attributen en hulpmiddelen zoals weerstandsbanden, dekens, kussens, yogablok, stoelen, enz.
Het doel is het bereiken van de “perfecte” houding en deze vorm is dus geschikt als je niet zo flexibel bent.
Deze vorm heb ik nog niet geprobeerd, maar zelf maak ik wel gebruik van een yogablok en/of een weerstandsband, het is dan ook handig als hulpmiddel voor bepaalde oefeningen of poses.
?. Kundalini Yoga
Kundalini yoga richt zicht vooral op het ervaren van energie binnenin het lichaam. Deze yogavorm bestaat sinds 1969 in het Westen.
Een Kundalini yogales bestaat uit fysieke oefeningen, ademhalingsoefeneningen, meditatie en mantra zingen. Deze yogavorm richt zich dus vooral op het doen ontwaken van de energie die latent aanwezig is aan de basis van de ruggengraat. De houdingen zijn meestal afkomstig uit de Hatha traditie en worden in vaste oefeningenreeksen gegeven, maar elke les is anders omdat er wel honderden reeksen bestaan. De “Vuurademhaling” speelt een hele grote rol in deze yogavorm.
?. Sivananda yoga
Sivananda yoga kwam pas rond het eind van de jaren vijftig naar het Westen.
Deze yogavorm is eigenlijk ook een yogastijl en stoelt op vijf pijlers: de beoefening van de verschillende houdingen in combinatie met ademhalingsoefeningen, diepe ontspanning, vegetarisme en meditatie.
Deze yogavorm is ideaal als je op zoek bent naar een combinatie van een fysieke en devotionele yoga-beoefening.
Het is ook geschikt als je net begint met yoga, omdat je uiteindelijk meer inzicht krijgt in de houdingen en went aan dezelfde serie oefeningen. Tijdens de les worden er steeds 12 dezelfde oefeningen uitgevoerd, deze richten zich op het activeren van de Chakra’s.
?. Vini Yoga
De yogalessen zijn geschikt voor mensen met chronische rug- nek en/of schouderklachten. De oefenstof combineert het beste van Pilates en Vinyasa Yoga, waardoor een uniek concept ontstaat.
Is de Vinyasa Yoga te zwaar of mis je het stuk spiritualiteit tijdens een gewone Pilatesles, dan is deze activiteit een echte aanrader.
- Herhalingen: Vanuit een startpositie beweeg je steeds in en uit een houding. Dat wordt een aantal maal herhaald en pas daarna wordt een houding een aantal ademhalingen vastgehouden. Door de herhalingen worden de spieren afwisselend aan de voor-en achterzijde van een gewricht aan het werk gezet, waardoor er meer ruimte in de beweging ontstaat.
- Adaptatie: De standaard Yoga-houdingen worden aangepast aan de behoefte en de mogelijkheden van de deelnemer. Bij een standaard yogales moet een deelnemer (met blessures en/of fysieke klachten) zich aanpassen aan de houding.
- Adem: Een juiste controle over de in- en uitademing. Het bewegen gebeurt op het ritme van de adem (net als bij Vinyasa Yoga). De kwaliteit van de adem vertelt heel duidelijk iets over de intensiteit van de oefening.
- Routines: De volgorde waarin de oefeningen zijn gerangschikt is bewust gekozen voor een zo groot mogelijk effect. Veranderen van volgorde geeft dan ook een ander effect.
Liefs,
Debby ♥
—Bron: gezondheidsnet.nl