Vele mensen associeëren yoga met moeilijke houdingen, enorm lenig zijn of helemaal ontspannen zijn alvorens aan de sessie te beginnen. Laat je echter niet afschrikken door deze dingen, want yoga is voor iedereen en geschikt voor verschillende doeleinden. Yoga heeft ook verschillende voordelen op je gezondheid en mentale vermogen, maar ook op je lenigheid en kracht (lees hier meer).
In deze blogpost deel ik enkele tips om aan yoga te beginnen.
“Het ultieme doel van yoga is je ziel, geest en lichaam in balans te brengen.”
10 tips om aan yoga te beginnen
1. Ga voorbereid naar de les.
Je bent helemaal klaar voor je eerste yogales, maar wat neem je allemaal mee naar zo een les? Niet veel! Je hebt enkel een yogamatje, een trui (voor bij de relaxatie), een handdoekje en water nodig.
Sommige plaatsen voorzien yogamatjes, maar ga er altijd van uit dat dit niet zo is.
2. Focus je niet op anderen.
Je bent begonnen aan je yogajourney en je merkt dat je buurman/-vrouw een bepaalde houding beter kan aannemen, of je komt moeilijke houdingen tegen op Social Media. Laat je niet ontmoedigen en focus je op jou niveau. Beoefen elke houding naar je kunnen en luister altijd naar je lichaam. Je lichaam geeft je voortdurend signalen, zo weet je meteen wanneer je over je grenzen gaat. Het is oké om even een stapje terug te nemen.
Wordt ook niet boos wanneer een bepaalde houding niet lukt, naarmate je meer gaat oefenen zal ook die houding beter aanvoelen.
“Progress, not perfection!”
3. Luister naar de instructeur
Als yoga instructor kan ik het niet genoeg zeggen: Luister naar de lesgever! Deze persoon geeft je constant tips en opties zodat je op een correcte manier in de houding staat. Deze tips of opties betekenen niet dat jij “minder goed” bent. Iedere persoon heeft een ander niveau en elke pose moet goed aanvoelen én goed uitgevoerd worden. Het is niet de bedoeling dat je met pijntjes of letsels uit de les komt.
4. Oefen thuis.
Ga je wekelijks naar de yogales, maar heb je de indruk dat je niet evolueert? Dat komt omdat je te weinig oefent. 1x per week yoga beoefenen is écht niet genoeg, probeer daarom om meerdere keren per week op je eigen te oefenen. Op YouTube vindt je allerlei kanalen waar je als beginner mee kan oefenen.
(Aanraders: Kinoyoga / Yoga with Adrienne / Erica Vetra Yoga / Boho Beautiful ➙deze is wat meer voor gevorderden )
Ook in deze filmpjes geven de yoga instructors tips om in de correcte houding te staan. Daarnaast moet je goed opletten op hun houding, maar staar je niet blind op het niveau. Doe wat goed voelt voor jou en geniet van de vooruitgang telkens je deze houding opnieuw probeert.
Vind je dat de video te snel gaat? Druk even op pauze en ga nadien verder. Naarmate je yogajourney vordert, kan je gemakkelijker meevolgen. Wees geduldig met jezelf en met je yoga beoefening.
Natuurlijk kan je ook zonder filmpjes oefenen, wordt je dan dubbel zo hard bewust van je houdingen en de uitvoering ervan, en van je ademhaling.
5. Niet teveel water drinken.
Natuurlijk mag je water drinken tijdens je beoefening, maar neem kleine slokjes. Tijdens de yoga sessie wakker je je innerlijk vuur aan, met water ga je dit doven waardoor je je yogasessie minder intensief zal ervaren.
6. Wees lief voor jezelf.
Zoals ik meermaals vermeld heb, moet je altijd lief zijn voor jezelf en je lichaam. Ga niet over je grenzen en luister naar de signalen van je lichaam.
Er zijn twee soorten pijn: onaangename pijn die langdurig aanhoudt, en pijn die net nog aangenaam aanvoelt (denk maar aan hamstring stretches). Door je ademhaling te controleren, kan je gemakkelijker in bepaalde houdingen geraken. Luister dus goed naar de ademhalingstips van de lesgever.
Hier alvast een kleine guideline:
In-ademen: Wanneer je naar boven komt, uit een houding komt, de armen omhoog brengt.
Uit-ademen: Wanneer je naar beneden gaat (bv. vooroverbuigingen), bij draaiingen, de armen naar beneden komen, opzij buigt.
7. De meditatie/ ontspanning.
Dit is voor velen het moeilijkste gedeelte van de les, het stil liggen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Tijdens de meditatie is het de bedoeling dat je in een Lijkhouding gaat liggen, de ogen sluit en helemaal tot ontspanning komt. Je gaat je gedachten leegmaken en je focus richten op de ademhaling. Tijdens yogalessen krijg je soms begeleidende meditaties (ik ben hier een fan van!), deze helpen je om nog dieper te ontspanning en om je bewust te worden van je ademhaling. Tijdens de meditatie krijgen alle voorgaande houdingen de kans om in te werken op het lichaam, zo ervaar je de positieve effecten ervan.
In het begin zal het ontspanningsgedeelte heel moeilijk zijn, maar naarmate je journey vordert, wordt ook de meditatie gemakkelijker.
Voorzie minstens 5 min. voor deze ontspanning.
8. Lichamelijke klachten en pijntjes.
Yoga heeft ook vele voordelen voor mensen met lichamelijke pijntjes en klachten. Wanneer je knieproblemen hebt, zijn er genoeg opties waardoor ook jij kan genieten van de yogasessie. Mensen met rug- of nekklachten, hoofdpijn, stress, een te hoge bloeddruk,… ervaren veel positieve effecten na het beoefenen van yoga op lange termijn.
vb.: Stress vermindert en je gaat je minder druk maken in bepaalde dingen. Je leert ook los laten, daardoor trek je je van bepaalde dingen minder aan. De hoge bloeddruk verlaagt, waardoor je je rustiger voelt vanbinnen.
Tip: Verwittig je lesgever van je lichamelijke klachten of pijntjes, zo kan zij/ hij er rekening mee houden tijdens het lesgeven. Je zal opties krijgen in houdingen die voordeliger zijn voor je klachten.
9. Probeer verschillende lessen uit.
Er bestaan verschillende yogavormen (Vinyasa, Hatha, Yin, Bikram,…), je zal hier dus even in moeten zoeken voor aleer je je draai vindt in de wereld van yoga. Laat je dus niet ontmoedigen wanneer een bepaalde les je niet zo bevalt. De zoektocht naar je yogavorm kan even duren, maar het is het allemaal waard!
Je kan eventueel ook research doen op het internet, zo krijg je al een beeld van wat je kan verwachten tijdens een les.
10. Investeer in een goede yogamat.
Ben je helemaal klaar om je yogajourney te starten en zie je hier een toekomst in? Ben je klaar om de positieve effecten van yoga te ervaren? Dan is het tijd om te investeren in een goede yogamat.
Je yogamat steunt je rug (“your yogamat has your back“), het is daarom heel belangrijk dat je een goede yogamat koopt. Wederom is dit een zoektocht, lees goed de beschrijvingen van de mat. Koop dus niet de goedkoopste mat die je tegenkomt, want een goedkope mat kan zorgen voor rugpijn of -klachten.
Mijn eerste yogamat gaat al 2,5 jaar mee en wordt bijna dagelijks gebruikt.
Heb je vragen? Aarzel dan niet op me te contacteren 🙂 .
Weetje:
Deze blog schreef ik voor Claudblog.nl.
Namaste,
Debby ♥