Valentijns Yoga voor self love, wat moet ik me daarbij voorstellen? Voor mij draait Valentijn niet alleen om het vieren van de liefde of je relatie, maar meer om het vieren van jezelf en je persoonlijkheid Dit weekend wijd ik mijn online Yogales toe aan zelfliefde, omdat dit iets is waar velen moeite mee hebben.
Bij Valentijn draait het thema rond hartjes, liefde en alles wat bij romantiek hoort. Ook in Yoga kan je dit thema toepassen. Denk maar aan Heart Opening yogaposes waarbij je je hart letterlijk openzet om positieve energie en liefde te ontvangen, maar ook te delen met de wereld.
Valentijns Yoga voor self love
https://youtu.be/Eajb5OXoH_E
Op mijn YouTube kanaal deelde ik mijn allereerste Valentine’s Yoga Flow. In deze Vinyasa Yoga Practice focussen we ons op het openen van het hartcenter, maar ook op het verstevigen van de rug. We beginnen en eindigen met een rustig gevoel en richten ons op onszelf en onze ziel. Tijdens de yogabeoefening werk je niet alleen aan je lichaam, geest en ziel, maar ook aan je journey to self love.
Waarom self love?
De mensen die me al volgen op Instagram weten dat ik regelmatig “wijsheden” deel, maar ook real talk. Die real talk ging onlangs over self love en zo vroeg ik aan mijn volgers of ze van zichzelf houden. Het merendeel zei “Neen.” en dat heeft me eerlijk gezegd enorm geshockeerd. Zoveel prachtige mensen die niet van zichzelf houden? Dat is eigenlijk toch verschrikkelijk erg?!
Doorheen de jaren werden deze prachtige zielen afgekraakt, waardoor hun zelfvertrouwen en -liefde een enorme deuk kregen. En zo een deuk is niet te herstellen op 1 2 3, maar vraagt veel geduld en tijd. Ik weet waar ik over spreek (of typ…).
Hoe krijg je meer zelfliefde?
Ik ben nu geen expert in zelfliefde, maar kan wel tips & tricks delen dat mij hielpen in mijn ‘reis naar zelfliefde’. Eerst en vooral is het belangrijk om alle negativiteit uit je leven te verwijderen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, I know. Maar het is wel nodig om verder te kunnen in je journey. Die negativiteit kunnen mensen zijn, maar ook bepaalde factoren zoals gedachten, situaties, of zelfs sociale media.
Toxic people
Ik noem ze toxisch, omdat dit soort mensen energie haalt uit het neerhalen en denigreren van anderen. Je gaat jezelf en je eigenheid in vraag stellen en zal hoogstwaarschijnlijk geloven wat die toxische personen zeggen. En eigenlijk is dat nergens voor nodig, want je bent een pracht van een persoon!
Dit soort mensen horen geen plaatsje te krijgen in jouw leven en daarom raad ik je aan van ze te verwijderen. Oké, dat zal niet gemakkelijk zijn en je zal regelmatig heimwee of gemis voelen. Maar geloof me maar wanneer ik zeg: ik ben zo blij dat ik al die toxische mensen uit mijn leven gezet heb! Best decision EVER!
Negatieve gedachten
Volgens de geleerden hebben we per dag wel veertig- tot zestigduizend gedachten. Een enorm aantal. Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur slapen, denk je per ‘wakker uur’ aan zo’n drieduizend dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut. (Bron – groothertog.nl)
Tussen al deze gedachten zitten dus ook negatieve gedachten. Deze worden versterkt door externe negatieve energieën, zoals negatieve mensen en -situaties. Het nadeel is dat dit soort gedachten je tegenhouden in je levensevolutie.
Je hoort of leest toch vaak “Mindset is everything.“? Wel, dat gezegde klopt als een bus! Een negatieve mindset veranderen naar een positieve gaat natuurlijk niet vanzelf en vraagt wederom veel tijd en geduld. Voor mij helpen daily affirmations, guided meditation en lezen over positiviteit en hoe je dit kan aantrekken (Law Of Attraction). Je kan ook luisteren naar Podcasts en bepaalde Facebook Pagina’s volgen waar je inspirerende gezegdes en levenslessen vindt. Of lees boeken, zoals bv. Think Like A Monk by Jay Shetty of The Secret by Rhonda Byrne.
Social Media
Sociale Media is één van de vele boosdoeners als het aankomt op negativiteit, onzekerheid en ‘zichzelf vergelijken met’. Je volgt waarschijnlijk allerlei accounts of pagina’s, maar eigenlijk word je eerder ongelukkig dan blij van zodra je door die persoon’s feed scrolled.
Je denkt eerst dat die pagina of account je kan motiveren en inspireren, maar achteraf gezien ervaar je een omgekeerd effect en voel je onzekerheid. Hierdoor ga je aan jezelf en je eigenheid twijfelen. TikTok is een app dat ik verwijdert heb om verschillende reden, inclusief het onzekere en toxische gevoel dat ik ervan kreeg.
Ik ben enorm dankbaar en blij dat ik niet moest opgroeien met sociale media, want ik heb al verschillende verhalen gehoord van mijn jonge volgers.. Verschrikkelijk hoe gemeen kinderen kunnen zijn tegen elkaar!
Natuurlijk hadden we vroeger ook sociale media (MSN, MySpace, Skyblog, MSN Groups en Netlog zijn enkele voorbeelden), maar toen ging het er totaal niet zo negatief en toxisch aan toe zoals we nu ervaren op bv. Facebook, Instagram of TikTok.
Mijn tips voor Sociale Media:
- Volg enkel een account als dat je een positief gevoel geeft.
- Durf accounts te ontvolgen. Who cares dat die account je dan ook ontvolgt? Follow4Follow vind ik persoonlijk dikke bullsh*t en daar begin ik ook niet aan. Ik volg enkel wie ik wil, omdat ik de persoon en/ of de account in kwestie leuk vind.
- Las regelmatig een social media-break in. Je mentale welzijn zal je dankbaar zijn!
- Volg gebruikers die hun community en volgers willen inspireren en motiveren, zeker als hun denkwijze aansluit bij jouw manier van denken.
- STOP MET JEZELF TE VERGELIJKEN! Hoe verleidelijk het ook is van jezelf te gaan vergelijken met een ander, doe het niet! Stop ermee! Wees lief en zorgzaam voor je lichaam, want dit is het enige wat je je hele leven met je meedraagt!
Self care
Las wat meer tijd voor jezelf in. We zijn dagelijks zo bezig met van alles en ontvangen allerlei prikkels die zich uiten in gedachten en emoties. Een moment van me-time inlassen doet wonderen, omdat je je even afsluit van de wereld en het dagdagelijkse gebeuren. Hierdoor laat je rust en vrede toe in je lichaam, maar ook in je geest en ziel. En voor iedereen zal dit moment van self care er anders uitzien, of aanvoelen. Het belangrijkste is dat je jezelf toelaat van tot rust te komen.
- Je kan meedoen met (online) lessen Yoga, Pilates, dans, karate, enzovoort. Via ZOOM kan je ook online lessen volgen samen met jouw favoriete Instructor (Doe bv. een keertje mee met mijn online lessen!).
- Neem 10 minuten uit je dag om te mediteren. Dit kan je doen met behulp van een zacht deuntje, of volg een guided meditation sessie (via Spotify, YouTube, Calm of Headspace app, een website…) .
- Geniet van een ontspannend en warm badje. Steek enkele kaarsjes aan en maak het extra gezellig.
- Bak je favoriete guilty pleasure, zet een dampende kop lekkers op en plof vervolgens in de zetel met je favoriete serie of film.
- Ga naar buiten voor een wandeling en geniet van de pracht en rust van de natuur.
- Knuffel met je huisdier, lieverd of kinderen en merk op hoe je gelukshormoon geboost wordt.
- Zet al je toestellen uit en lees een boek of magazine, of binge watch je favoriete Netflix serie.
- Begin en/ of eindig je dag met dingen op te sommen waar je dankbaar voor bent. In het begin zal dit wat stroef verlopen, maar op termijn merk je op dat je dankbaar bent voor de kleine dingen in het leven.
- Som enkele eigenschappen op van jezelf waar je trots op bent. Dit kan gaan over je uiterlijk, maar ook over je persoonlijkheid en kunnen. Be your own motivator!
- Geef jezelf meer krediet! Je hebt een nieuw recept uitgeprobeerd, je kan een moeilijkere yogahouding, je hebt je Personal Record verbeterd met iets, je hebt een bepaald project afgerond, je hebt die ene taak waar je enorm tegenop keek afgewerkt, of iets helemaal anders.. GEEF JEZELF EEN APPLAUS, of een schouderklopje. Cheer for yourself and your life!
Belangrijk:
Wees geduldig met jezelf en je journey to self love. Net zoals elke journey heeft dit tijd, moeite en energie nodig. En ja, je zal regelmatig een stapje terug doen of blijven hangen, maar weet dat dit oké is. Het maakt deel uit van je journey. Als het gemakkelijk was, zou iedereen het doen en kunnen. Maar moeilijk gaat ook, right? Dus doorbreek de negatieve cirkel en investeer in jezelf. Pas de bovenvermelde tips toe, of doe het op een totaal andere manier, maar zorg dat je je openstelt voor alles wat er op je afkomt.
En als het eens wat minder goed gaat, geef dat dan ook toe. Spreek hierover met een familielid, een goede vriend(in), je coach, of stuur mij een berichtje op Instagram. Je gevoelens zeker niet opkroppen, want dat zorgt uiteindelijk voor een mental burn-out, maar ook voor allerlei lichamelijke klachten. Als Yoga- en Pilates instructeur weet ik waarover ik spreek! En net daarom hecht ik zoveel belang aan self care, self love en werken aan het leven dat jij wilt.