Yoga

Yoga Instructor Tips

Hey iedereen,

In dit artikel leg ik enkele tips en tricks uit waarop je moet letten als Yoga Instructor. Ben jij iemand met een passie voor Yoga en droom je ervan om op een dag zelf les te mogen geven? Dan is dit artikel voor jou! 

Yoga-1024x535

Privéles

In december 2016 starte begon ik voor de eerste keer les te geven. Een kennis van me wou graag privélessen krijgen van mij en zo bereidde ik mijn eerste echte les voor. Het stresslevel was enorm hoog, want ik had zoiets nog nooit gedaan en ik wou het dan ook foutloos doen. Voor de lessen had ik mijn leerling gevraagd of er dingen waren die ik moest weten zoals ongelijke heupen, zwakke polsen, zwakke knieën,.. Toen ik de nodige informatie verkregen had, begon ik aan mijn research naar poses die voldeden aan de noden van mijn leerling. Ik bereidde mijn les voor en oefende deze zelf in, zo was ik zeker dat ik mijn eigen notities kon volgen. Daarna koos ik een leuk, rustgevend muziekje uit en zo startte ik aan mijn eerste les. De stress vloeide weg na enige tijd en uiteindelijk genoot ik van het lesgeven. Ik zag mijn student genieten, dat gevoel dat door je heen gaat op zo’n moment is onbeschrijfelijk! Na de les spraken we af voor de volgende les, zo startte mijn journey als Instructor. Tot op heden geef ik nog steeds privé-les aan mijn yogastudent.

Groepsles

In april 2017 startte ik mijn eerste Yoga-groepsles in een fitness. Ik had hier zoveel stress voor, lesgeven aan een groep is helemaal iets anders dan aan één persoon. Mijn stressniveau stijgt vlak voor de les begint, maar van zodra ik begin, vloeit die vanzelf weer weg.  De choreografie die ik moet kennen, is niet de Yoga die ik gewoon ben. Hier noemt het ‘ClubJoy Yoga‘, een actievere vorm van Yoga die ik wel leuk vind, maar mijn voorkeur ligt toch bij de rustigere (Hatha en Vinyasa) Yoga. Dat is de yoga die ik ook zelf beoefen.
Eens ik mijn Certificaat Yoga Instructor behaald heb, mag ik de rustige yogavorm zelf lesgeven. Daar ben ik echt naar aan het uitkijken!


ClubJoy Yoga

ClubJoy_logo

Is een training waarmee je werkt aan je lichaam en geest. De yogaoefeningen hebben als doel de spieren sterker en langer te maken, maar geven je toch een ontspannen gevoel.
Je focus ligt op het goed uitvoeren van die ene oefening, totdat je deze onder controle hebt. Je verlaat de les met een leeg hoofd, een gezond lichaam en nieuwe energie.
We beginnen met een Tai-Chi opwarming en eindigen met een begeleidende ontspanning van 10 min.


En dan nu…

Hoe jezelf voorbereiden op een Yogales en waarop moet je letten tijdens de les? 

Voorbereiding: 

 • Bereid je lessen goed voor, start met gemakkelijke poses zodat je studenten niet verloren geraken. Maak elke les uitdagend, dat doe je door je les op te bouwen van een rustig naar een intensiever niveau, misschien hier en daar een nieuwe houding invoegen.
 • Bereid je lessen goed voor. Niets is zo lastig dan je choreografie te vergeten tijdens het lesgeven.
 • Maak een playlist. Spotify is mijn favoriet, het is heel gemakkelijk in gebruik en je kan het op meerdere toestellen downloaden (tablet, gsm, lapotop..).
 • Breng je eigen yogamatje mee. Niets is zo leuk als lesgeven op je vertrouwde yogamatje!
  Wanneer je bv. les geeft in een fitness, zal je wel weten dat er matjes voorzien zijn. Je weet ook dat deze door zwetende mensen gebruikt worden, dat vind ik persoonlijk niet zo proper.
 • Zorg dat de batterij van je gsm, laptop, tablet,.. opgeladen is. Niets is zo lastig als les te moeten geven zonder muziek.
 • Doe geen felle geuren aan zoals parfum of deodorant. Als je deze wilt aandoen, doe ze dan ongeveer een uurtje voor de les aan, dan kan de geur wat vervagen.
  Je kan je wel wassen voor de les als je dat graag hebt.
 • Eet tot ongeveer 2u. voor de les. Indien dat niet lukt, eet dan niet te veel voor je les. Het is beter om na de les zelf nog iets te eten.
 • Draag comfortabele kleding.
 • Breng een handdoekje en water mee.
 • Kom 10 – 15 min. voor de les naar het lokaal, zo kan je alles klaar zetten en je studenten verwelkomen bij het toekomen.

Tijdens de les:

 • Zet je telefoon uit, niets is zo lastig als een gsm die afgaat tijdens je les. Vraag ook aan je studenten om hun gsm op stil te zetten.
 • Let op alle leerlingen, geef hun voldoende informatie om de juiste houding aan te nemen. Een foute houding kan leiden tot een letsel, dat is niet de bedoeling. Geef dus voldoende tips (bv. : Knie staat boven de enkel).
 •  Praat luid en duidelijk, maar niet roepen. Als er een microfoon ter beschikking is, kan je deze gebruiken.
 • Zorg dat de muziek niet te luid staat zodat je studenten je goed begrijpen. Tijdens de meditatie zet je het volume zachter.
 • Pas de houdingen aan naar de noden van je studenten. Houd rekening met eventuele letsels of lichamelijke problemen (iemand met een zwakke knie mag niet elke pose uitvoeren en moet een kussentje gebruiken als hulpmiddel).
 • Zorg dat je niet te snel van de ene pose in de andere pose gaat zodat je studenten je kunnen volgen.
 • Zeg geen sorry omdat je een fout maakt, je studenten hebben geen idee dat jij even van je choreografie bent. Laat het gaan en doe verder met je choreografie (of vind in tussentijd iets uit tot je het weer weet). Fouten maken overkomt iedereen.
 • Las een meditatie in op de laatste 10 min. van de les (dit mag ook langer zijn), laat je studenten hun volledig ontspannen. Begeleid hen tijdens deze meditatie.
 • En als laatste: maak je studenten duidelijk dat Yoga geen competitiewedstrijd is, iedereen heeft zijn eigen niveau.

image12


Ik vind het fantastisch om mijn passie te kunnen delen met anderen, zeker als de leerlingen het lokaal relaxed en dankbaar verlaten. Yoga Instructor is een heel mooi beroep, ik vind het één van de leukste en dankbaarste beroepen die ik tot nu toe al gedaan heb. Dit beroep is echt iets dat helemaal weggelegd is voor mij!

Ga voor je droom en laat je niet neerhalen door negatieve opmerkingen!

Liefs,
Debby ♥

3 thoughts on “Yoga Instructor Tips

Geef een reactie