Yoga Instructor Tips

Sinds ik in opleiding ben als Yoga Instructor, ga ik regelmatig op zoek naar de beste tips en tricks om in de juiste yogahouding te geraken. Ik geef enkele lessen yoga en wil dan ook dat mijn studenten een zo veilig mogelijke les hebben. Mijn passie delen met mijn yogastudenten is trouwens één van de leukste ervaringen ooit.
Toen ik net begon met mijn lessen als Yoga Instructor, ging ik op zoek naar tips voor mijn lessen. Ik vond het natuurlijk een spannend moment en wou zeker zijn dat ik alles goed deed. Vandaag wil ik enekele Yoga Instructor Tips met jullie delen. Wie weet is er (minstens) één van jullie zelf aan het dromen om op een dag lessen yoga te kunnen geven. 

Yoga Instructor Tips

Enkele Yoga Instructor Tips:

Privéles

In december 2016 gaf ik voor de eerste keer een yogales. Een vriendin van me wou graag privélessen volgen bij mij en zo bereidde ik mijn eerste echte les voor. Het stresslevel was enorm hoog, want ik had zoiets nog nooit gedaan en ik wou het dan ook foutloos doen.
Voor de lessen had ik mijn yogastudent gevraagd of ik rekening moest houden met bepaalde lichamelijke klachten. (vb. zwakke polsen, zwakke knieën). Van zodra ik de nodige informatie verkregen had, begon ik aan mijn research naar aangepaste yogahoudingen. Ik bereidde mijn les voor en oefende deze zelf in, zo was ik zeker dat ik mijn eigen notities kon volgen. Daarna koos ik een leuk, rustgevend muziekje uit en zo begon mijn eerste les.

De stress vloeide weg na enige tijd en uiteindelijk genoot ik van het lesgeven. Ik zag mijn student genieten, dat gevoel dat door je lichaam gaat op zo’n moment is onbeschrijfelijk! Na de les spraken we af voor de volgende les, zo startte mijn journey als Instructor. Tot op heden geef ik nog steeds privé-les aan haar.

Groepsles

In april 2017 startte ik mijn eerste Yoga-groepsles in een lokale fitness. Hier had ik zoveel stress voor, wqant lesgeven aan een groep is helemaal iets anders dan aan één persoon. Mijn stressniveau stijgt meestal vlak voor de les begint, maar van zodra ik begin, vloeit die vanzelf weer weg.
De choreografie die ik moet kennen, is niet de Yoga die ik gewoon ben. Hier noemt het ‘ClubJoy Yoga‘, een actievere vorm van Yoga die ik wel leuk vind, maar mijn voorkeur ligt toch bij de rustigere (Hatha en Vinyasa) Yoga. Dat is de yoga die ik ook zelf beoefen.
Eens ik mijn Certificaat Yoga Instructor behaald heb, mag ik de rustige yogavorm zelf lesgeven. Daar ben ik echt naar aan het uitkijken!


Hoe jezelf voorbereiden op een Yogales en waarop moet je letten tijdens de les? 

Voorbereiding:

 • Bereid je lessen goed voor, start met gemakkelijke poses zodat je studenten niet verloren geraken.
 • Maak elke les uitdagend, dat doe je door je les op te bouwen van een rustig naar een intensiever niveau, misschien hier en daar een nieuwe houding invoegen.
 • Bereid je choreografie goed voor en schrijf deze op. Niets is zo lastig dan de houdingen te vergeten tijdens het lesgeven, daarom gebruik ik soms een ‘spiekbriefje‘.
 • Maak een playlist. Spotify is mijn favoriet, het is heel gemakkelijk in gebruik en je kan het op meerdere toestellen downloaden (tablet, gsm, lapotop..).
 • Breng je eigen yogamatje mee. Lesgeven op je vertrouwde yogamatje geeft je meteen een veilig gevoel.Wanneer je bv. les geeft in een fitness, zal je wel weten dat er matjes voorzien zijn. Je weet ook dat deze door zwetende mensen gebruikt worden, dat vind ik persoonlijk niet zo proper.
 • Zorg dat de batterij van je gsm, laptop, tablet,.. opgeladen is.
 • Draag geen felle geuren zoals parfum of deodorant. Als je deze wilt aandoen, doe ze dan ongeveer 1u. voor de les aan zodat de geur wat kan vervagen. Je kan je wel wassen voor de les.
 • Eten voor de les:
  tot 1u. voor de les: een lichte maaltijd (yoghurt, fruit)
  tot 2u. voor de les: licht verteerbare gerechten, bv. groenten, pasta, rijst
  tot 3u. voor de les: zware maaltijden, bv. vleesgerechten
 • Draag comfortabele kleding.
 • Breng een handdoekje en water mee.
 • Kom 10 à 15 min. voor de les naar het lokaal, zo kan je alles klaar zetten en je studenten kan verwelkomen bij het toekomen.

Tijdens de les:

 • Zet je telefoon op nachtstand of vliegtuigstand, niets is zo storend als een gsm die afgaat tijdens de les of relaxatie. Vraag ook aan je studenten om hun gsm op stil of uit te zetten.
 • Let goed op al je studenten, geef hun voldoende informatie en tips om in de juiste houding te komen. Een foute houding kan leiden tot een letsel, dat is niet de bedoeling.
 • Praat luid en duidelijk, maar niet roepen. Als er een microfoon ter beschikking is kan je deze gebruiken.
 • Zorg dat de muziek niet te luid staat zodat je studenten je goed begrijpen. Tijdens de meditatie zet je het volume zachter.
 • Pas de houdingen aan naar de noden van je studenten. Houd rekening met eventuele letsels of lichamelijke klachten (bv. iemand met een zwakke knie mag niet elke pose uitvoeren en moet een kussentje gebruiken als hulpmiddel).
 • Zorg dat je niet te snel van de ene houding naar de andere gaat zodat je studenten de houding echt kunnen voelen en eraan kunnen wennen. “Downward Dog, again?!”
 • Zeg geen sorry omdat je een fout maakt, je studenten hebben geen idee dat jij even van je choreografie bent. Laat het gaan en doe verder met je choreografie (of vind in tussentijd iets uit tot je het weer weet). Fouten maken overkomt iedereen.
 • Las een meditatie in op de laatste 10 min. van de les (dit mag ook langer zijn), laat je studenten volledig ontspannen. Begeleid hen tijdens deze meditatie met een zachte stem.
 • En als laatste: maak je studenten duidelijk dat Yoga geen competitiewedstrijd is, iedereen heeft zijn eigen niveau.

Yoga Instructor Tips


Ik vind het fantastisch om mijn passie te kunnen delen met anderen, zeker als de leerlingen het lokaal relaxed en dankbaar verlaten. Yoga Instructor zijn is een heel mooi beroep, het is één van de leukste en dankbaarste beroepen die ik tot nu toe al gedaan heb. Dit beroep is echt iets dat helemaal weggelegd is voor iemand zoals ik.

Als jij ook deze passie graag wilt delen met anderen, dan hoop ik dat deze Yoga Instructor Tips jou helpen bij het geven van je yogalessen. Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust met mij in de onderstaande comments. Volg je dromen en laat je niet neerhalen door negatieve opmerkingen, want die zullen er zijn, geloof me! *If you can dream it, you can build it.*

Liefs,
Debby ♥

Volg me op WordPress en op Facebook en Instagram.

4 thoughts on “Yoga Instructor Tips

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: