Yoga vs. Pilates, wat is het verschil tussen de 2? Veel mensen plaatsen Yoga en Pilates in dezelfde categorie, maar eigenlijk zijn het verschillende praktijken met elk hun eigen oorsprong. Beide focussen zich op de verbinding tussen het lichaam en de ademhaling en bevatten low-impact bewegingen die je uitvoert op een mat. Toch zijn beide bewegingsvormen verschillend en vandaag leg ik je uit wat en hoe.
Na dit artikel zal je zonder enige twijfel een voorkeur hebben voor Yoga of Pilates. Of je kan beide volgen, want persoonlijk vind ik het een heerlijke combinatie!
Yoga vs. Pilates
De overeenkomsten:
- Je traint mind en body. De geest wordt erbij betrokken, terwijl je lichamelijk werk verricht.
- De ademhaling is belangrijk.
- Weerstandstraining voor het vormen van de spieren.
- Kan als therapie dienen, bijvoorbeeld bij blessures of aandoeningen.
- Een langzame, intense routine die in een groep of één-op-één gedaan kan worden.
- Geeft het lichaam een betere vorm.
Yoga
#1 : Geschiedenis
Yoga is duizenden jaren geleden ontstaan in India. Het is een allesomvattende levenswetenschap en is het oudste systeem van persoonlijke ontwikkeling in de wereld dat zowel lichaam als geest als ziel omvat. Yoga is een samenspel van het bewustzijn van het individu en het algemene bewustzijn.
Ondertussen zijn er verschillende soorten yoga, waaronder de bekendste: Bikram, Ashtanga, Iyengar, Kundalini en Vinyasa.
#2 : Wat te verwachten in een klas?
Elke yogales is anders en elke leraar heeft zijn/ haar eigen manier van lesgeven. Je weet dus nooit op voorhand wat je kan verwachten van je eerste yogales. Daarnaast moet je ook rekening houden met de ruimte in de studio, het lestype en het moment van de dag.
Zorg ervoor dat je de beschrijvingen van de les leest en vraag de leraar of studio wat je kunt verwachten voordat je naar een yogales gaat.
Indien je fysieke klachten, letsels of bepaalde pijntjes hebt, gelieve de leraar te informeren voor aanvang van de les. Zo kan hij/ zij jou aangepaste houdingen geven die je toch een fijne en pijnloze leservaring bezorgen.
Sommige yogavormen, zoals Bikram en Ashtanga, zijn meer consistent van dag tot dag omdat ze een gevestigde opeenvolging van houdingen hebben. Andere typen, zoals Vinyasa of ‘Flow’, laten de reeks over aan de creatieve vrijheid van de leraar met een oneindige hoeveelheid variaties en combinaties van poses.
#3 : Het doel van Yoga
De verschillende soorten yogahoudingen doen je hele lichaam werken. In yoga wordt elke pose aangevuld met een tegengestelde houding om aan de tegenovergestelde spiergroep te werken.
Leraren baseren een les vaak op een bepaalde groep yogaposities, zoals bv. achterwaartse – of voorwaartse buigingen, draaiingen, staande- en omgekeerde houdingen, of arm-balancerende houdingen.
Props (hulpmiddelen) zijn niet altijd nodig in de meeste yogalessen, maar veel leraren gebruiken blokken of riemen om studenten te helpen in poses te komen. Enkele yogavormen, zoals Iyengar Yoga, gebruiken wel props, zoals bolsters, meditatiekussens, stoelen, FeetUp Trainer voor omgekeerde houdingen, …
#4 : Adem
Ademwerk wordt in het Sanskriet (de taal van Yoga) ‘pranayama‘ genoemd. De adem wordt beschouwd als een bron van levensenergie die door je lichaam kanaliseert. Het doel van de adem is om deze fundamentele levenskracht te cultiveren en beheersen.
Yogaklassen kunnen veel verschillende technieken van pranayama gebruiken. Sommige klassen stimuleren het ademwerk gedurende de hele klas, terwijl anderen een deel van de klas wijden aan ademen. Meestal zullen klassen ujjayi (“zegevierend”) adem oefenen in de hele klas, waarbij elke pose of overgang tussen poses wordt gecombineerd met een inademing of een uitademing. Dit is een driedelige diafragmatische ademhaling, inademen en uitademen door de neus, terwijl de keel licht wordt bekneld om de ademhaling hoorbaar te maken.
#5 : Geest
Yoga en spiritualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verweven in de praktijk. Dit komt door de historische wortels van yoga. Het Sanskrietwoord “asana” is geëvolueerd om “pose” te betekenen, echter in de Yoga Sutras definieert Patanjali (de vader van yoga) “asana” als “in een positie zitten”.
Yoga-houdingen zijn geëvolueerd van een eenvoudige gekruiste pose (Lotushouding) om te zitten en te mediteren, tot een oneindige hoeveelheid aan staande, zittende, arm-balancerende, draaiende en terugbuigende houdingen. Toch is elke pose gefundeerd in meditatie. Een yogabeoefening eindigt klassiek in Savasana (Lijk Pose) voor een moment van stilte om te mediteren. Het gevoel na zo’n meditatiesessie is HEERLIJK, geloof me!
Pilates
#1 : Geschiedenis
Pilates is vernoemd naar zijn schepper, Joseph Pilates. Toen Pilates kind was, leed hij aan verschillende ziektes die zijn mobiliteit beperkten. In de vroege jaren 1900 besloot hij om Pilates-oefeningen voor revalidatie en versterking te ontwikkelen.
Joseph Pilates verhuisde in de jaren ’60 van Europa naar New York om daar zijn eigen Pilates studio te openen naast een dansschool. De high-profile dansers en ballerina’s raakten aangetrokken door de trainingsroutine om hun kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit op te bouwen. De toewijding van de dansgemeenschap heeft Pilates in algemene bewegingstrends gebracht.
#2 : Wat te verwachten in een klas
Pilateslessen zijn meer consistent van dag tot dag. Doorgaans worden Pilates-oefeningen liggend op je rug, buik of op je zijde uitgevoerd. De low-impact spierversterkende en flexibiliteits oefeningen worden uitgevoerd op een mat met minimale uitrusting (hoewel sommige gespecialiseerde Pilates-studio’s hervormer-machines hebben).
Er zijn verschillende niveaus van Pilates van beginner tot gevorderd, maar in tegenstelling tot yoga zijn er binnen Traditional Pilates geen verschillende stijlen.
#3 : Het doel
Pilates-oefeningen zijn gebaseerd op het principe dat elke beweging uit de kern komt. De oefeningen zijn meestal kleine, geïsoleerde bewegingen en worden herhaald in sets. Het doel van een les is om zich te concentreren op de uitlijning van de wervelkolom en de kern te versterken om totale controle over je bewegingen te hebben.
Joseph Pilates zei: “Contrology (Pilates) ontwikkelt het lichaam op uniforme wijze, corrigeert verkeerde houdingen, herstelt fysieke vitaliteit, stimuleert de geest en verheft de geest.”
#4 : Adem
In Pilates zijn beoefenaars zich bewust te van hun adem doorheen de les – inademen door de neus (wanneer de houding gemakkelijk is) en uitademen door de mond (wanneer de houding meer moeite vraagt). In tegenstelling tot Yoga, worden er geen verschillende ademhalingstechnieken gebruikt, noch worden specifieke delen van de klas gewijd aan ademwerk. Ademhalen is eerder een consistente en constante inspanning.
#5 : Geest
Het langzamere tempo van een Pilates-les kan voor veel deelnemers stressverlichtende effecten hebben, maar creëert geen specifieke spirituele ervaring.
#6 : POP Pilates
Naast de klassieke Pilates-lessen, bestaat er ook POP Pilates. Dit is een geëvolueerde vorm van Pilates waarbij je werkt aan je lenigheid en spierversterking, en je focust op de juiste ademhaling in combinatie met het uitvoeren van de juiste houding. De lessen worden uitgevoerd op POP muziek en de bewegingen bestaan uit de klassieke- en gemoderniseerde Pilates houdingen. Bij elk liedje wordt er een andere spiergroep aangepakt.
POP Pilates voelt aan als een dans op de mat en zorgt voor een heerlijk gevoel achteraf.
Hopelijk weet je nu meer over deze twee bewegingsvormen en kan je een beslissing maken van welke les je graag wilt volgen? Yoga vs. Pilates, wat zal het worden?
Of misschien wil je ze gewoon allebei volgen, want beide bewegingsvormen zijn een heerlijke aanvulling op elkaar (naar mijn ervaring en mening).
Indien je vragen hebt of graag meer informatie ontvangt omtrent yoga of (POP) Pilates, mag je me altijd een berichtje sturen via het Contact formulier of Instagram. Ik beantwoord met plezier al jouw vragen ☺️ !