Yoga tegen stress

Yoga tegen Stress

Yoga tegen stress, hoe werkt dat juist? Ik ben iemand die heel rap stress ervaart en hier enorm van af ziet. Zonder Yoga was mijn leven enorm hectisch en wist ik me geen raad met mijn gedachten en het stressgevoel. Maar hoe heb ik dat dan kunnen veranderen? 

Stress en mentaal

Mentaal heeft stress een zware impact op mij, want ik ben ook nog eens een “overthinker“. Dat wil zeggen dat mijn gedachten praktisch nooit stilstaan en ik blijf piekeren over van alles en nog wat. Dat is best vermoeiend omdat mijn gedachten dan geen moment van rust vinden. Dat zorgt voor onrust en wazige momenten. Mijn gedachten zijn sowieso al actief aanwezig dankzij ADHD, maar bij stress wordt dat 10x verergerd.

Soms voelt mijn brein vermoeid aan en wilt het precies niet meer meewerken. En dan bedoel ik niet dat het effectief stopt met werken (dat zou best nadelig zijn, niet?), maar dan voelt nadenken als een zware opdracht. Deze momenten maken me vergeetachtig en niet alert. Dat werkt best vermoeiend en demotiverend. Je voelt je dan zo dom, terwijl je er eigenlijk – op het moment zelf – niet veel aan kan doen.

Yoga tegen stress

Stress en lichaam

Stress heeft al van jongs af aan een groot effect op mijn lichaam. Ik ervaarde bijna wekelijks buik- en darmklachten waar ik enorm van afzag. Deze klachten zijn jammer genoeg niet afgenomen in de loop der jaren, integendeel… Enkele jaren geleden kreeg ik te horen dat ik kamp met het Prikkelbaar Darm Syndroom. Dit syndroom wordt verergerd door o.a. stress. Meestal is dit echt een pijnlijke bedoeling en voel ik me net een Oompa Loompa.

Op sommige dagen moet ik mij opjagen en haasten om bepaalde dingen op tijd klaar te spelen, of moet ik na mijn zaterdag-yogales racen om op tijd op het werk te geraken, zonder tussendoor te eten (verschrikkelijk!). Op zo een momenten voel ik dat mijn lichaam gespannen staat en afziet van de stress. Mijn hart gaat tekeer in mijn borstkas, mijn humeur gaat dan achteruit en mijn hoofd voelt zwaar en leeg aan (een soort van wazig gevoel). Ik ben dan ook iets prikkelbaarder en daardoor sneller geïrriteerd.

Wanneer ik ’s avonds terug thuiskom na zo een stressvolle dag, blijft dat gevoel jammer genoeg aanwezig in mijn lichaam, waardoor ik als een raket door het huis sjees om alles klaar te krijgen. Op dit soort dagen heb ik echt nood aan een moment van rust en voel ik dat mijn lichaam en geest hier naar snakken. Vaak is het Mr. Boyfriend die me zegt dat ik het even rustig aan moet doen en me-time moet nemen, of die me uit het niets knuffelt om me te sussen.

SugarCane Pose

Yoga tegen stress

Yoga tegen stress helpt om dit gevoel te verminderen en even tot rust te komen. Op bepaalde dagen voel ik dat mijn lichaam en geest schreeuwen voor een moment van rust en dan weet ik dat ik best naar dit gevoel luister en een moment voor mezelf inlas. Van zodra ik op de yogamat stap, ervaar ik een gevoel van rust dat mijn gestresste lichaam overneemt. Na enkele diepe ademhalingen voel ik datzelfde effect op mijn mentale geest en kan ik alles even loslaten.

Tijdens de yogabeoefening zelf ervaar ik een gevoel van rust en ontspanning. Ik kan echt genieten van bepaalde houdingen en daag mezelf graag uit. Omdat je je moet concentreren op jezelf en de houding, heb je geen tijd om je gedachten te laten afdwalen. Gebeurd dit toch, dan zal je merken dat je bv. je evenwicht moeilijk kan bewaren in bepaalde houdingen, of dat de houding niet aanvoelt zoals je het gewoon bent. Tijdens deze momenten in het belangrijk van je gedachten terug te brengen naar het hier en nu en je bewust te worden van dit huidige moment. Al de rest kan wachten en is geen prioriteit.

Bye bye stress

Na de yogasessie ben ik een totaal ander mens, namelijk een gelukkig en ontspannen mens. En dat gevoel is gewoonweg fantastisch. Mijn lichaam en geest genieten na en ik ervaar een gevoel dat wordt beschreven als “yoga high“. Van stress is er op dat moment geen sprake en ik voel me alsof ik de wereld terug aankan.

Mijn lichaam voelt minder gespannen aan en het opgeblazen gevoel is meestal minder (mede dankzij verschillende draaihoudingen).

Yoga tegen Stress

Meditatie tegen stress

Meditatie helpt ook tegen stress omdat je je gedachten pauzeert en de innerlijke rust opzoekt. Je komt terecht in een wereld van rust en kan je gedachten en gevoelens beter plaatsen.

Ik moet toegeven dat ik toch nog last heb met lang mediteren omdat mijn gedachten neigen af te dwalen. Tijdens de meditatie zit je zo stil mogelijk in een bepaalde houding en dat kan ongemakkelijk aanvoelen. Op het moment dat je lichaam en gedachten uit de meditatie willen gaan, moet je jezelf zeggen van door te zetten. Verlaat je comfort zone en geef je over aan het gevoel van rust en ontspanning.

Misschien ervaar je bepaalde gevoelens en emoties eens je dieper in de fase van meditatie komt. Zo begon ik ooit eens te wenen door opgekropte emoties dat ineens naar boven kwamen. Weet dat dit helemaal oké is en dat je deze gevoelens niet mag wegduwen. Durf los te laten van de dingen dat je negativiteit en spanning bezorgen.


Helpt voor jou Yoga tegen stress of heb je zelf tips tegen stressvermindering? Laat het me gerust weten in de onderstaande comments, of stuur me een berichtje op Instagram.

Meer Yoga gerelateerde artikelen vindt je hier.

Liefs, Debby

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: