Hoe moet je beginnen met Yoga? Het is zover, je hebt besloten van naar je lichaam te luisteren en jezelf meer innerlijke rust te gunnen. Daarom zoek je naar de ideale Yogales in jouw buurt, of online. Het is de eerste keer dat je in de wereld van Yoga stapt en je hebt geen idee wat je moet verwachten. Ik stel je nu al gerust: het is toegankelijk voor iedereen, ook voor beginnende yogis.
Enkele voordelen van Yoga
- lenigheid en mobiliteit
- vermindert stress,
- een verbeterde ademhaling,
- je vindt innerlijke rust.
- vermindering van lichamelijke klachten
Kom meer te weten over de voordelen van Yoga.
∙∙∙ Beginnen met Yoga ∙∙∙
Waarom Yoga?
Yoga is voor iedereen. Dat weten we ondertussen. Maar waarom wil jij graag beginnen met Yoga? Neem een momentje voor jezelf en beantwoordt deze vraag kort.
Jouw gevoel en lichaam sturen je de signalen door, nu is het aan jou om te reageren. Je lichaam staat onder spanning, dus wordt het tijd dat je jezelf op de eerste plaats zet en een moment van innerlijke rust inlast.
Zoek een groepsles of fitness in jouw buurt.
Gemakkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk. Tegenwoordig zijn er verschillende yoga studios met elk een verschillend aanbod. En velen hun prijzen liggen ook zo hoog. Hoe ben je zeker van kwaliteit voor je geld?
Ik heb enkele tips voor jou:
Reviews lezen. Mensen delen graag hun ervaring met anderen. Persoonlijk vind ik dat handig bij het maken van keuzes.
Zelf contact opnemen met de studio. Je legt een eerste contact en kan eventuele vragen stellen.
Social Media: op social media vind je extra informatie over de studio en vindt er reviews van klanten.
** Het kan zijn dat je niet direct een studio of les vindt dat bij jou past. Dat is normaal, want elke lesgever heeft haar of zijn manier van lesgeven en geeft ook een andere yogastijl. Indien je écht niets in je buurt vindt, kan je altijd meevolgen met mijn Yoga lessen (online lessen of via YouTube)
Breng een familielid of vriend(in) mee.
Beginnen met Yoga klinkt misschien eng. Ga samen met een familielid of vriend(in) naar je eerste les. Je voelt je iets meer op je gemak en je houdt er misschien een yoga-buddy aan over.
De eerste yogales is altijd spannend. Ik vond het ook superspannend toen ik in 2014 voor de eerste keer op de mat stapte.
Wat meebrengen naar de les?
- eigen yogamatje – dat is toch hygiënischer dan een matje waarop anderen lagen te zweten.
- handdoek
- water – drink niet te veel tijdens de les, maar je bent wel blij dat je een slokje kan nemen na een iets wat uitdagendere houding.
- comfortabele kleding
- Optioneel: dekentje of warme trui – voor de relaxatie oefening aan het einde van de les
** Heb je bepaalde lichamelijke klachten of pijntjes? Breng de yogaleraar op de hoogte, liefst voor aanvang van de les. Zo voorziet de leraar opties van houdingen en hoef je je niet te forceren.
Kom je liever tot rust in je eigen woonkamer?
Geen probleem! Je kan ook tot rust komen zonder dat je je huis moet verlaten. Je kan meevolgen met mijn YouTube videos (Zen With Debby), of neem deel aan mijn online Yoga lessen. Het enige wat je moet doen is je matje uitrollen, iets comfortabel aandoen en de laptop of tablet aan te zetten. Zo easy, toch?
Dankzij de verschillende opties van houdingen, kan iedereen meevolgen op zijn/ haar niveau en tempo.
Heb je de smaak te pakken?
Probeer regelmatig op je matje te staan. 1 keer per week is een goed begin, maar op termijn zal je merken dat je lichaam nood heeft aan meer.
Houd rekening met het feit dat je een beginner bent. Je hoeft je echt niet te wringen in allerlei bochten en houdingen. Ga op je eigen tempo en weet dat je ‘hier‘ hoort te zijn.
“Progress, not perfection.”
Vooruitgang bijhouden.
Het is zo leuk om je vooruitgang te zien. Je kan dit bijhouden met behulp van foto’s, een blog, of een journal. Ik hou mijn yoga journey bij met foto’s en vind het best indrukwekkend om te zien van waar ik kom.
Jezelf een schouderklopje geven moet kunnen 😉.
Luister naar je lichaam!
Dit punt is eigenlijk het belangrijkste punt van allemaal. Yoga biedt je een ontspannen gevoel en innerlijke rust.
Je lichaam stuurt signalen naar je brein en je lichaam. Denk maar aan het gevoel dat je krijgt bij vlinders in de buik, stress, hoofdpijn, vermoeidheid, enzovoort. Dankzij Yoga leer je van dieper in verbinding te komen met jezelf en je lichaam. Je leert hoe je moet luisteren naar de signalen die je lichaam uitstuurt.
Een yoga houding mag geen pijn doen. Weet wel dat er een verschil is tussen stretch-pijn en pijn-pijn.
Stretch pijn is wat je voelt wanneer je langer en dieper in een houding zit (bv. Yin Yoga). Je lichaam begint te protesteren en wil uit de houding komen, terwijl je perfect verder kan aanhouden door één te worden met je ademhaling en lichaam.
Pijn-pijn is niet goed. Dit gevoel herken je door bv. een scherpe pijnscheut, steken, of een ander pijnlijk gevoel. Die pijn zegt je dat je je lichaam forceert en te ver in de houding zit. Met andere woorden: pas de houding aan naar een optie, of las een moment van rust in. Het is oké van een stapje terug te nemen wanneer dat nodig is. Zeker als je last hebt van lichamelijke klachten.
Je lichaam is een tempel. Behandel het met zorg en liefde.
Genieten.
Geniet van de me-time dat je doorbrengt op de mat. Je lichaam, geest en ziel hebben zoveel voordelen van jouw yogasessies. Naarmate je meer oefent, zal je opmerken dat de effecten van yoga doorstromen in je dagelijkse leven.
Je voelt je gelukkiger en bent positiever ingesteld., kan bepaalde zaken loslaten en gemakkelijker verwerken, je lichaam voelt vitaler aan, je slaapt beter en ervaart een gevoel van innerlijke rust.
Ik heb je denk ik wel genoeg verteld over hoe je kan beginnen aan yoga . Sta je te popelen om deel te nemen aan jouw eerste les? Ik ben er zeker van dat je het geweldig gaat vinden! Just be your amazing self en sta open voor de wereld van Yoga. Good things are about to happen 🙏
Voor vragen over Yoga of mijn online lessen kan je me contacteren op Instagram, of stuur een e-mail.