Hoe begin je aan Yoga?

Hallo iedereen,

Yoga is voor IEDEREEN! Het maakt niet uit of je nu ‘jong’ of ‘oud’ bent, lenig of niet lenig, rustig of niet rustig, sportief of niet sportief, … Yoga zorgt voor lenigheid, vermindert stress, een verbeterde ademhaling, versterkte kracht, gewichtsverlies en je vindt een ‘innerlijke’ rust.
Wist je dat yoga zelfs zelfs helende effecten heeft op het lichaam (denk maar aan rugpijn)? Je kan gerust yoga beoefenen met bv. een pijnlijke knie. De oefeningen worden dan aangepast aan je behoeftes zodat ook jij kan genieten van een heerlijke yogasessie.

Ik krijg regelmatig de vraag hoe je aan yoga moet beginnen, daarom wil ik jullie graag 10 tips met jullie delen. 


 1. Vraag jezelf eerst eens af waarom je met yoga wilt beginnen.
  Is het iets dat je al lang wilt doen, maar gewoon blijft uitstellen? Ben je op zoek naar een innerlijke rust/ een vorm van ontspanning? Of ben je gewoon benieuwd naar het hele ‘yoga-gebeuren’? 
 2. Zoek een yogales in jouw buurt. 
  Dit is niet zo gemakkelijk, omdat er tegenwoordig zoveel verschillende yogastudio’s zijn. Persoonlijk vind ik de meeste ook véél te duur, daarom vind ik het belangrijk dat je research doet naar de plaats waar je graag de les zou willen volgen. Neem contact op met de lesgever zelf. 
 3. Neem eventueel een familielid of vriendin mee naar je eerste yogales. 
  Dan voel je je nét iets meer op je gemak, want natuurlijk is zo een eerste les altijd spannend. Wat gaat er gebeuren, wat kan je verwachten en hoe ga je je na de sessie voelen? 
 4. Maak contact met andere yogis (bv: via Instagram) of praat met mensen in je omgeving die aan yoga doen. 
  Vraag naar hun ervaring met yoga en waarom ze aan yoga begonnen zijn. Wie weet krijg je zelfs extra motivatie door deze personen. 
 5. Ga altijd voorbereid naar een yogales! 
  Eet tot 1u voor de les een lichte maaltijd of een zware maaltijd minstens 2u voor de les.
  Breng een yogamatje mee. Niets vervelender dan wanneer je toekomt op je eerste yogales en je je yogamatje niet bij hebt. Dat overkwam mij dus, gelukkig waren er extra yogamatjes aanwezig, maar ga er altijd van uit dat dit niet het geval is. 

  Draag comfortabele kleding zoals bv. een (yoga)legging en een losse shirt. Vermijd korte shortjes, omdat je in bepaalde posities nét iets teveel van jezelf bloot geeft. 
  Optioneel: een dekentje of warme pull, tijdens de afkoeling kan je lichaam echt gaan afkoelen, waardoor je koud zal krijgen. Dat is natuurlijk niet bij iedereen het geval. 
  Neem water mee, na de les ga je sowieso dorst hebben. 
 6. Wil je niet naar een yogales gaan? 
  Geen probleem! Ook voor jou bestaan er genoeg oplossingen om yoga te beoefenen van thuis uit.
  Je kan je ‘Online Yoga Classes’ volgen, deze zijn meestal betalend, dus wees 100% zeker alvorens je geld gaat uitgeven voor iets dat je uiteindelijk niet gaat gebruiken. 
  Maar je kan ook via YouTube yogalessen volgen. Hier kan je meedoen aan bv. een 30-day challenge. Elke dag doe je dan een andere video, zo maak je ook kennis met verschillende houdingen en zo leer je ook hoe je op de juiste manier in een bepaalde positie gaat. 
  Mijn persoonlijke favorieten:  Erica Vetra – Kinoyoga  Yoga with Adriene
 7. Heb je de smaak te pakken? 
  Oefen zoveel mogelijk, ook al heb je maar 15 min. tijd. 
  Yoga is een ‘daily practice’, met 1x/ week zal je niet veel verschil merken natuurlijk. Voel je nu niet schuldig als je eens een rustdag inlast, geef je lichaam de kans om te rusten. 
  Op Instagram is er elke maand een andere #yogachallenge. Als je dit ziet zitten, kan je meedoen. Zo leer je andere yogis overal ter wereld kennen en je maakt kennis met poses die je niet elke dag verwerkt in je yogasessie. 
 8. Houdt foto’s bij van je progress.
  Daarmee bedoel ik niet dat je elke week foto’s moet nemen van dezelfde poses. Je kan bijvoorbeeld elke maand een foto nemen van een bepaalde houding om zo je vooruitgang bij te houden. 
  Natuurlijk mag je dagelijks foto’s nemen, dat doe ik ook hoor (voor mijn Instagram). Maar blijf variëren met je foto’s. Dat is leuk voor jezelf, want je gaat jezelf uitdagen om nieuwe houdingen uit te proberen, en het is ook leuk voor je volgers. 
 9. Luister naar je lichaam!
  Dit punt is eigenlijk het belangrijkste punt van allemaal. Zoals jullie al weten, geeft yoga je een ontspannen gevoel, je wordt er leniger van en je voelt letterlijk een innerlijke rust naarmate je meer gaat oefenen. 
  Wat bedoel ik nu met “luister naar je lichaam”? Je lichaam geeft je constant signalen, denk maar aan vlinders in de buik/ stressgevoelens/ hoofdpijn van vermoeidheid/ honger/ … en dat is ook zo bij het beoefenen van yoga. Wanneer je in een positie gaat, moet je altijd luisteren naar de signalen van je lichaam, d.w.z. dat je nooit gaat overdrijven – er is een verschil tussen ‘goede pijn’ en ‘slechte pijn’. De houding moet dus zo aangenaam mogelijk aanvoelen, wanneer je een onaangename pijn krijgt, wilt dat zeggen dat je over je eigen grens bent gegaan en stop je best onmiddelijk. Je gaat toch niet zomaar in bv. een split zonder dat je hiervoor geoefend hebt?
  Je beoefent yoga dus naar jouw kunnen, wilt dat zeggen dat je daarom minder goed bent? Neen! Elke yogi is vanop 0 begonnen, daarom wil ik dat je deze quote onthoudt voor de rest van je leven: “progress, not perfection“. 
 10. Genieten. 
  Geniet van de tijd die je doorbrengt met je mat. Geniet van de vooruitgang en geniet vooral van het heerlijke gevoel dat yoga je geeft. Naarmate je meer oefent, ga je effecten opmerken die yoga met zich meebrengt. Je bent positiever ingesteld, je gaat sommige ademhalingstechnieken toepassen in het dagelijks leven, je leert om bepaalde dingen een plaats te geven terwijl je ze ervoor moeilijk kon verwerken, je wordt leniger, je voelt je rustiger vanbinnen en je kan je beter ontspannen op bepaalde momenten.

» Heb je nog vragen? Dan kan je mij altijd contacteren via :

FACEBOOK
INSTAGRAM 
Contact formulier
Onderstaande comments


img_4514
Pyramid Pose by Debbythechocoholic

 

Namasté
Debby ♥


Bron: yogaloft.be

3 thoughts on “Hoe begin je aan Yoga?

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: