Hoe Yoga mijn leven veranderde

Hoe Yoga mijn leven veranderde

Ondertussen doe ik al 4,5 jaar aan yoga en daarom is het tijd om eens te kijken naar ‘Hoe Yoga mijn leven veranderde’. Yoga is, naast Pilates, één van de enige levensstijlen en bewegingsvormen dat ik volhoudt en niet aanvoelt als een verplichting.  Wanneer je plezier ervaart in iets, dan kijk je er ook naar uit en geniet je van het moment zelf. Ik blik regelmatig terug op mijn vooruitgang, maar dan meer op het gebied van yogahoudingen en het lesgeven. 

Daarom werd het hoogtijd om ook eens stil te staan bij mijn mentale vooruitgang en naar de veranderingen dat Yoga in mijn leven bracht. 

Hoe Yoga mijn leven veranderde

Hoe yoga mijn leven veranderde

Toen ik net begon met Yoga, was ik iemand met veel emotionele problemen en lichamelijke onzekerheden. Ik bevond me in een duistere plaats, maar had nog niet door hoe diep ik hierin verwikkeld was. Mijn eerste contact met Yoga was een aangename ervaring en ik voelde dat mijn lichaam en geest deze bewegingsvorm nodig hadden. Jammer genoeg was ik toen heel ongeduldig met mezelf en mijn lichaam en moest alles snel gaan: ik wou afvallen en deed hier alles voor (inclusief zorgbarende dingen), ik wou alle moeilijke yogaposes kunnen, ik wou snel gaan in mijn yoga flow, enzo.. Dit resulteerde zich in een onruste geest en lichamelijke klachten. Ik luisterde niet naar mijn lichaam en haar noden en pushte mezelf dus over mijn limieten. Dit viel samen met mijn burn-out en depressie en daarom gaf ik het sporten en Yoga tijdelijk op. Ik verloor het plezier en geraakte gedemotiveerd vanwege mijn ongeduld.

1,5 jaar later gooide ik mijn leven om en koos ik voor mezelf en voor mijn lichaam. Ik leerde van geduldig(er) te zijn met mezelf en van te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Zo begon in mijn yoga journey terug van op nul en hiermee merkte ik eigenlijk een snellere vooruitgang dan verwacht. Waneer je één wordt met je lichaam, geven je lichaam en geest zich over aan wat je doet.

Yoga leerde me van geduldiger te zijn met mezelf en de medemens en om meer begrip te tonen in bepaalde situaties. Ik leerde van mezelf meer open te stellen in plaats van me af te sluiten van de wereld en zo kwamen er enkele fantastische mensen in mijn leven (die staan tot op heden nog steeds naast me). Ik leerde meer te genieten van het leven en de kleine dingen te appreciëren.

Hoe Yoga mijn leven veranderde

In het verdere verloop van mijn yogajourney begon ik met het lesgeven van Yoga en merkte dat ik hier veel energie en positiviteit uithaal. Mijn yoga studenten zien genieten van een les en hun begeleiden naar een betere versie van zichzelf doet me zoveel deugt. Elke les voel ik me dankbaar omdat deze prachtige mensen speciaal voor mij en mijn lessen komen. De complimenten, gesprekken en cadeaus (dit is een extraatje, maar zeker geen meerwaarde) dat ik krijg van mijn studenten geven me een mentale boost en vullen mijn hart op met warmte.

Wat ik nog leerde dankzij mijn Yoga journey

Ik leerde van bepaalde dingen los te laten

Loslaten is niet gemakkelijk… Daarom ga ik je nu vragen om even stil te staan bij hetgeen waar jij je aan vasthoudt. Hoe ervaar je dit en waarom houdt je je hier aan vast? Maakt het je gelukkig of net ongelukkig?

Is je antwoord ‘ongelukkig’, dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Loslaten hoort bij de gang van het leven. Door los te laten van spanningen, negatieve invloeden en alles wat je ongelukkig maakt, zorg je voor jezelf, lichaam en geest. Het voelt aan alsof er een zware last van je schouders valt en er ineens een zonnestraal komt piepen doorheen het wolkentapijt.

Natuurlijk gebeurd het loslaten niet in één keer. Het is een proces van vallen en opstaan, het accepteren van waar je nu staat in het leven en van je levenservaringen.

Ik hield me bijvoorbeeld lang vast aan mijn verleden, maar uiteindelijk maakte dit me alleen maar mentaal moe. Wanneer mijn mindset niet zo positief was, was ik vatbaarder voor mijn negatieve gedachten en liet ik deze mijn leven overnemen/ bepalen. Het proces van loslaten is niet gemakkelijk (is, want ik ben er nog steeds mee bezig) en gebeurd niet op 1 2 3. Good things take time en dit dus ook. Heb geduld met jezelf en wees niet boos wanneer je eens hervalt of moeite hebt met het loslaten.

Onthoudt dat loslaten nodig is om vooruit te kunnen in het leven

Ik verwijderde ‘negatieve invloeden’ uit mijn leven

Sta eens even stil bij jezelf en je leven. Wat bezorgd jou onnodige stress en waarom blijf je je er aan vasthouden?

Dat waren de twee vragen die ik mezelf ooit eens stelde. Ik was omringd door mensen en invloeden die me meer stress en spanningen bezorgden, en daarnaast hield ik me vast aan mijn verleden. In mijn hoofd leek het alsof deze allemaal nodig waren in mijn leven, maar eigenlijk was dat niet zo. Yoga leerde me om los te laten van alles wat me geen vreugde of positiviteit brengt. En dat deed ik..

Ik verbrak het contact met bepaalde personen en stopte de dingen waar ik ongelukkig van werd. Achteraf merkte ik dat dit goede keuzes waren. Ik ben nog steeds bezig met het plaatsen en accepteren van mijn verleden, maar heb ondertussen wel geleerd dat deze je toekomst niet bepalen.

Focus je op de positieve dingen en invloeden in het leven en geniet!

Hoe Yoga mijn leven veranderde

Kies voor jezelf

Dit vind ik zo een belangrijk punt, want eerlijk, hoeveel mensen lopen gewoon mee met de rest? Ze schuiven zichzelf opzij om anderen te plezieren. Aan één kant vind ik dat mooi, maar aan de andere kant zie ik ook dat deze mensen amper of niet genieten van hun leven. Dit omdat ze leven voor niet zichzelf, maar voor een ander.

Stop met anderen te pleasen en jezelf achteruit te schuiven “omdat…”. Zet jezelf op de eerste plaats en luister naar wat JIJ wilt in het leven. Wat zegt jouw hart en je buikgevoel?

Deze vragen stelde ik aan mezelf en zo besefte ik dat ik helemaal niet goed bezig was. Het werd tijd om dingen te veranderen. De zoektocht naar hoe ik mijn leven wil is niet gemakkelijk, omdat mijn twijfels en het schuldgevoel vaak de overhand nemen. Zeker wanneer ik bv. “Neen” zeg tegen iemand omdat (bv.) ik geen zin heb om af te spreken, maar wel op mezelf wil zijn.

Weet wat je waard bent en laat niemand je iets anders vertellen

Dankbaar zijn

We nemen snel iets aan als ‘gewoon’ en verliezen hierdoor gemakkelijk(er) onze dankbaarheid voor de kleine dingen in het leven.

Sinds ik de documentaire ‘The Law Of Attraction heb bekeken, ben ik anders beginnen kijken naar de wereld en naar mezelf. Elke avond, voor het slapengaan, som ik één of meerdere dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Soms vind je niet meteen een groot antwoord en net dat leert je van je te focussen op de kleinere dingen in het leven. Denk maar aan bv. een vriendin die klaarstaat voor je tijdens je mental breakdown, manlief die de vuilzak buiten zet, het krijgen van complimentjes, iemand die je voor laat aan de kassa, enz..

Dankbaar zijn bezorgd je een gelukzalig gevoel vanbinnen, dus waarom zou je het niet doen?

Nu is het aan jou: Waar ben jij vandaag dankbaar voor? 

 

Yoga means addition – addition of energy, strength and beauty to body, mind and soul.”


Zijn er nog andere punten waar jij aan denkt? Of heb je zelf een leuke Yoga levenservaring dat je graag wilt delen? Laat het me gerust weten via onderstaande comments of stuur me een berichtje op Instagram of Facebook.

Liefs, Debby

One thought on “Hoe Yoga mijn leven veranderde

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: