Hoe fitness instructeur worden

Mijn favoriete yogaposes: Pigeon Pose

Begin januari deelde ik een artikel over “mijn Fitjourney”. Hierop kwamen verbazend veel positieve reacties, zowel hier op mijn blog als op mijn Social Media kanalen. De steun die jullie me geven is echt geweldig, waarvoor dank!
Op het artikel kwam ook de vraag of ik een blogpost wou delen over “een Fitness Instructeur worden, hoe en wat?”. U vraagt en ik voer uit, daarom licht ik dit onderwerp vandaag voor jullie uit. 

Fitness Instructeur worden

Debbythechocoholic - Fitness Instructeur worden

I had a dream..

Dat ik op een dag mijn eigen lessen Yoga en POP Pilates kan geven. Tijdens de opleidingen droomde ik al van mijn toekomstige lessen. De examens bewezen dat ik klaar was om te beginnen als Instructor.

Privéles yoga

Tijdens mijn opleiding Yoga Instructeur begon ik met privéles te geven aan een vriendin van me. Ik bereidde de eerste les voor, rekeninghoudende met haar zwakkere lichaamsdelen en begon zo aan mijn eerste les. Die les werd al snel gevolgd door een tweede, enzovoort. Ondertussen geef ik nog steeds privéles aan deze vriendin en na de les geeft ze me altijd positieve feedback. Meestal weet ik genoeg aan de uitdrukking van haar ontspannen, blije gezicht, maar een complimenje geeft toch een extra boost!

Na privéles ook groepslessen

Van zodra ik geslaagd was als POP Pilates Instructor wou ik aan de slag gaan. Het was tijd om mijn passie en liefde voor POP Pilates te delen met de medemens.

Ik ging op zoek naar fitness- en yogacentra in mijn buurt en besloot van enkele centra te contacteren. Zo stuurde ik ook een mailtje naar de lokale fitness in mijn gemeente. Al snel kreeg ik een reactie met de vraag of ik wou langskomen voor een kennismakingsgesprek. We bespraken wat POP Pilates inhoudt en of het concept past in hun fitness. Ik vroeg aan de uitbaters of ze een preview wouden zien van de les, maar op één of andere manier hadden ze het volste vertrouwen in me. Het enige wat ik moest doen was mijn doorsturen, dit filmpje duurde 30 min. De fitnessuitbaters waren overtuigd en wouden me graag aannemen als POP Pilates Instructor. Vanaf april 2017 mocht ik beginnen.

Tijdens hetzelfde gesprek kwam mijn opleiding Yoga ter sprake en ze vroegen of ik interesse had in het geven van yoga als groepsles. Oh dit was spannend, maar natuurlijk zag ik dit zitten! Dit was hét grote moment waar ik al zolang van droomde. Net zoals bij POP begon ik in april met de lessen.

Hoe neem je contact op met zo een fitnesscentra?

Trek je stoute schoenen aan en doe het gewoon! Als je ervan kan dromen, dan kan je het zeker waarmaken!

In je e-mail ga je jezelf voorstellen en leg je uit dat je in opleiding bent/ recent je certificaat hebt behaald. Beschrijf kort wat je opleiding inhoudt en waarom je graag in deze fitness aan de slag zou gaan. Kom positief en overtuigend over, maar overdrijf niet. Als afsluiter vraag je om je te contacteren indien er interesse is.

Geen fan van e-mails? Pak de telefoon vast en laat van je horen. Of nog beter, ga langs en stel je voor (breng ook je certificaat en een visitekaartje mee).

Ik heb verschillende positieve antwoorden gekregen en heb daaruit een keuze gemaakt. Uiteraard heb ik gekozen voor de lokale fitness in mijn gemeente, daar kan ik gemakkelijk te voet naar toe en de uitbaters zijn allebei toffe mensen.

Tips :

 • Een passie straal je van je af. Praat er zoveel mogelijk over met de mensen in je omgeving, ga voor je opleiding en trek na het afstuderen je stoute schoenen.
 • Ga op zoek naar interessante locaties in je buurt en contacteer de uitbaters.
 • Stel voor om een proefles te geven indien de uitbaters niet 100% zeker zijn (voor groepslessen).
 • Stel voor om een dagje mee te draaien zodat ze jou aan het werk kunnen zien (indien je bv. fitness coach wilt worden).
 • Wees voorbereid in je groepslessen en geef zoveel mogelijk opties zodat iedereen mee kan volgen.
 • Let op de houdingen en uitvoeringen van de fitnessleden en biedt hulp waar nodig. Een goede houding/ uitvoering is belangrijk om toekomstige letsels te vermijden!
 • Wees niet onzeker of bang om de mensen bij te sturen, achteraf zullen ze je dankbaar zijn. Ze weten ook wel dat jij hiervoor een opleiding hebt gevolgd.
 • Wanneer je de mensen gaat bijsturen geef je hun ook mee waarom – geldt ook voor het gebruik van fitnesstoestellen.
  v.b.: knie mag niet over de enkel komen (yoga & POP Pilates), want dit kan zorgen voor toekomstige knieletsels. 
 • En als laatste: houdt rekening met de klachten van je fitnessmembers/ groepsleden. In de fitnesswereld zal je heel veel in contact komen met mensen die lichamelijke klachten of -problemen hebben. Ze komen naar jou voor raad, zorg dat je deze ook kan geven. Indien je het antwoord niet meteen weet, maak er werk van zodat je het tegen de volgende les wel kan meedelen. De persoon in kwestie zal dit enorm appreciëren.

I want to inspire people. I want someone to look at me one day and say, ‘Because of you I didn’t give up.’ 


Heb jij nog gouden tips? Laat ze gerust achter in de onderstaande comments.

 

Volg mij op Instagram & Facebook.

21 thoughts on “Hoe fitness instructeur worden

Leave a Reply

Laat een berichtje achter op deze post ♥

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: